Τις απολύσεις προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση

Σε διαρκείς επαφές βρίσκονται ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρυθμίσης κ. Αντώνης Μανιτάκης για τις συγχωνεύσεις φορέων του δημόσιου τομέα και τις εξοικονομήσεις από την καλύτερη δυνατή διαχείριση του προσωπικού του Δημοσίου.

Σημειώνεται πως η τρόικα θεωρεί πως μπορεί να προκύψει μεγαλύτερη εξοικονόμηση από παρεμβάσεις στα υπουργεία Υγείας και Διοικητικής Μεταρρυθμίσεως που δύναται να κάλυψει μέρος της απόκλισης των 2 δισ. ευρώ, που χωρίζει την Κυβέρνηση και τους δανειστές και καθυστερεί το κλείσιμο των παρεμβάσεων ύψους 13,5 δισ. ευρώ για την διετία 2014 -2015. Ειδικά, το ΔΝΤ ζητεί απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και πρόσθετες μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων.

Που εστιάζεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα

Η διαπραγμάτευση των κυβερνητικών στελεχών με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας εστιάζεται στο να επιτευχθεί συμβιβασμός, που θα περιορίσει τη διαφορά των δύο πλευρών κάτω από το 1 δισ. ευρώ.

Η προσπάθεια επικεντρώνεται στις εξοικονομήσεις από τη διαθεσιμότητα, τις καταργήσεις οργανικών θέσεων, τις συγχωνεύσεις φορέων και τις περαιτέρω μειώσεις αμοιβών. Η Κυβέρνηση δεν θέλει να προχωρήσει σε απολύσεις 15.000 υπαλλήλων, όπως ζητεί η τρόικα, και υποστηρίζει ότι η διαθεσιμότητα έχει χαμηλότερο δημοσιονομικό κόστος από τις απολύσεις.

Στις άμεσες ενέργειες της Κυβέρνησης περιλαμβάνονται ο περιορισμός του προσωπικού που υπηρετεί με συμβάσεις, οι παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια, ο περιορισμός των πρόσθετων μισθολογικών παροχών, η επαναξιολόγηση των μη-μισθολογικού χαρακτήρα δαπανών, με ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση των κονδυλίων για μεταβιβάσεις πόρων σε νομικά πρόσωπα, και ο περιορισμός των μεταβιβάσεων του κράτους προς τους λοιπούς υποτομείς της Γενικής Κυβέρνησης και μόνο για την αντιμετώπιση των απολύτως ανελαστικών δαπανών τους.

 Θανάσης Κουκάκης