“Για την αύξηση των τιμών φταίει η…Ευρώπη!”

"Καλπάζουν" οι τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών που γεμίζουν το καλάθι της νοικοκυράς στην Ελλάδα, ωστόσο σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου για την αύξηση των τιμών φταίει η Ευρώπη. Με τους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να έχουν δεχθεί τεράστιο πλήγμα και με την ανεργία να χτυπάει κόκκινο, συγκεκριμένα προϊόντα όχι μόνο δεν μένουν σε σταθερές τιμές, αλλά αυξάνονται.

Τα στοιχεία από τον ΟΟΣΑ, αλλά και από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, δείχνουν ξεκάθαρα πως οι τιμές των προϊόντων στην Ελλάδα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αν και το ΑΕΠ της χώρας έχει συρρικνωθεί κατά 25% και οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν μειωθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Απριλίου από την ΕΛΣΤΑΤ, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 1968 βρέθηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο 2013, όχι όμως και οι τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Παρά τη μείωση του πληθωρισμού σημειώθηκαν αυξήσεις στα φρούτα, λαχανικά, πατάτες, ψάρια, αλλά και στα κρέατα. Συγκεκριμένα μέσα σε ένα χρόνο οι πατάτες αυξήθηκαν 24%, τα ψάρια πάνω από 5%, τα κρέατα 1% και τα φρούτα 5%.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ ένα "καλάθι" προϊόντων που στην Ελλάδα κοστίζει 100 ευρώ, κοστίζει ελάχιστα παραπάνω σε χώρες όπως η Γερμανία (110 ευρώ), οι ΗΠΑ (101 ευρώ) και το Ηνωμένο Βασίλειο (111 ευρώ). Δηλαδή αν και οι μισθοί δεν έχουν καμία σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, οι Έλληνες καλούνται να πληρώσουν σχεδόν τα ίδια. Αντίθετα, στην Πορτογαλία το ίδιο "καλάθι" κοστίζει 93 ευρώ, στην Τουρκία 76 ευρώ, ενώ στη Νότιο Κορέα 81 ευρώ.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός μιλώντας στον Αθήνα 9.84 είπε πως για την αύξηση των τιμών στο κρέας φταίνε οι ανατιμήσεις στο εξωτερικό αφού εισάγουμε το 70% της ποσότητας που καταναλώνουμε, ενώ για τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων πρώτης ανάγκης υποστήριξε ότι ευθύνονται οι στρεβλώσεις στην αγορά για τις οποίες ο ίδιος (3,5 χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, αφού έχει παραμείνει στο του από την κυβέρνηση Παπανδρέου μέχρι σήμερα!) ξεκινάει έρευνα στην εργασία του ΟΟΣΑ. Δηλαδή ο κ. Κομνηνός υποστηρίζει ότι δεν έχει σημασία η εξέλιξη των τιμών στην ελληνική αγορά, αλλά μετράει μόνο το γεγονός ότι στα περισσότερα προϊόντα είμαστε φθηνότεροι, όπως λέει, σε σχέση με τις άλλες χώρες.