Με αυστηρούς όρους η απαλλαγή νοικοκυριών από το τέλος ακινήτων

Απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα περιγράφει το τι θα ισχύσει για την πληρωμή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ) για τα ακίνητα που αποτελούν την κύρια κατοικία φορολογουμένων που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από τη φτώχεια.

Όπως τονίζεται, ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει την απαλλαγή από το ΕΕΤΑ, την καταβολή του σε πιο πολλές δόσεις ή τη μείωση του ύψους του, μόνο εάν βρίσκεται σε σοβαρή οικονομική δυσκολία και αδυνατεί να εξασφαλίσει τροφή, ενδυμασία, ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση και άλλες αναγκαίες προϋποθέσεις για τη στοιχειώδη διαβίωση του ιδίου, της συζύγου του ή των παιδιών του.

Για να υπαχθεί κάποιος στην ευνοϊκή ρύθμιση θα πρέπει το ακίνητο για το οποίο ζητείται η απαλλαγή να ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία σε αυτόν ή στη σύζυγο ή σε προστατευόμενο μέλος της οικογενείας και να αποτελεί την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία τους.

Ωστόσο, στη ρύθμιση θα υπαχθούν μόνο:

- Φορολογούμενοι με ατομικό εισόδημα 6.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα 8.000 ευρώ, το οποίο θα προσαυξάνεται κατά 1.000 για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

- Όσοι η αξία του ακινήτου τους δεν υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, η τιμή ζώνης του δεν ξεπερνά τις 2.000 ευρώ, αλλά και ότι δεν έχουν δεύτερο ακίνητο.

- Ο φορολογούμενος να μη διαθέτει άλλο ακίνητο, πλην του ακίνητου για το οποίο ζητείται η απαλλαγή ή άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Τα τελικά κριτήρια για το ποιος φορολογούμενος θα πληρώσει το ΕΕΤΑ σε περισσότερες δόσεις ή μειωμένο ή θα απαλλαγεί πλήρως από αυτό θα γίνουν γνωστά μέχρι το τέλος Ιουλίου, ενώ οι φορολογούμενοι που πληρούν τις αυστηρές αυτές προϋποθέσεις θα αρχίσουν να υποβάλουν αιτήσεις από την 1η Σεπτεμβρίου 2013.