H απόφαση για τη ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο

Στην υπογραφή τριών υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες διορθώνονται ή συμπληρώνονται κενά και παραλείψεις στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και αποσαφηνίζεται ο τρόπος ρύθμισης των χρεών προς το Δημόσιο θα προχωρήσει σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας.

Με την πρώτη απόφαση, η οποία εκκρεμούσε από το Σεπτέμβριο, διευκρινίζονται διατάξεις του Ν.  Ν 4079/2012, ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου από τις φορολογικές αρχές. Με την απόφαση θα ξεκαθαρίζεται πως οι έμμεσες τεχνικές προσδιορίζουν φορολογητέα εισοδήματα (και σε φορολογούμενους μη επιτηδευματίες), θα δίνεται η δυνατότητα καταλογισμού και λοιπών φορολογικών υποχρεώσεων (ειδική εισφορά αλληλεγγύης επί των φορολογητέων εισοδημάτων που προσδιορίζονται βάση των έμμεσων τεχνικών) και θα καλύπτονται οι περιπτώσεις έκδοσης φύλλων ελέγχου και όχι μόνο πράξεων καταλογισμού φόρου.

Με τις άλλες δύο αποφάσεις του Γ. Στουρνάρα θα διευκρινίζονται διατάξεις του Ν.  Ν 4152/2013 σχετικές με την έκτακτη και τη μόνιμη ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό οφειλών προς το Δημόσιο ως ανεπίδεκτων είσπραξης.

Σε 48 δόσεις και με έκπτωση στις προσαυξήσεις θα εξοφλούνται οι ληξιπρόθεσμες ώς 31/12/2012 οφειλές, ενώ μεγαλύτερο αριθμό δόσεων θα μπορούν να εξασφαλίσουν όσοι αποδεδειγμένα τις χρειάζονται, χωρίς όμως να επωφελούνται από τις μειωμένες προσαυξήσεις. Προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση είναι να βρίσκεται ο φορολογούμενος σε οικονομική αδυναμία, αλλά να μπορεί να εξυπηρετεί τις δόσεις του.

Ως προς τις προσαυξήσεις, όσοι πληρώσουν σε 48 δόσεις απαλλάσσονται από το 25%, σε 36 δόσεις από το 30%, σε 24 δόσεις από το 35%, σε 12 δόσεις από το 40%, ενώ αν πληρωθεί η οφειλή εφάπαξ απαλλάσσεται από το 50% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής. Για να επωφεληθούν οι φορολογούμενοι πρέπει να είναι ενήμεροι για οφειλές μετά την 1/1/2013. Το επιτόκιο (προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής) με το οποίο θα επιβαρύνονται οι οφειλές που θα υπαχθούν στη ρύθμιση από 1/1/2013 θα είναι 8,75%.