Επανεξετάζονται οι φοροαπαλλαγές των επενδυτικών νομών

Στην κωδικοποίηση των φοροαπαλλαγών  που δικαιούνται επιχειρήσεις και επιτηδευματίες στα πλαίσια των επενδυτικών νομών προχωρεί το υπουργείο Ανάπτυξης.

Το ΔΝΤ έχει ζητήσει να αποσαφηνισθεί το ποιες από τις φοροαπαλλαγές μπορούν να διατηρηθούν ως συνδεόμενες με παραγωγικές λειτουργίες και ποιες όχι προκειμένου οι παραγωγικές δαπάνες να περιληφθούν στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Στα τέλη του μήνα η κωδικοποίηση αναμένεται να ολοκληρωθεί ώστε οι σχετικές προτάσεις του υπουργείου Αναπτύξεως για τις φοροαπαλλαγές που θα παραμείνουν συνδεδεμένες με τον επενδυτικό νόμο να αποσταλούν στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη.

Υπενθυμίζεται πως οι επενδυτικοί νομοί προβλέπουν ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις ως κίνητρα, όπως η παγιοποίηση του φορολογικού καθεστώτος για συγκεκριμένο διάστημα από την έναρξη λειτουργίας της στρατηγικής επενδύσεως, η διενέργεια αφορολόγητων αποθεματικών, η διαδικασία και ο χρόνος επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου φόρου προστιθέμενης αξίας, καθώς και η μείωση ή η απαλλαγή από τέλη, ειδικούς φόρους και δικαιώματα ή αμοιβές τρίτων.