Φορολογικές δηλώσεις από “εμπειροτεχνίτες”

Την δυνατότητα σε αποφοίτους λυκείου να διενεργούν κάθε είδους λογιστικές και φοροτεχνικές εργασίες επιτηδευματιών τηρούντων απλογραφικά βιβλία δίνει διάταξη που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή.

Σημειώνεται πως σήμερα οι κατατασσόμενοι στη Δ' Τάξη φοροτέχνες - λογιστές απόφοιτοι λυκείου, οι οποίοι δεν είναι εγγεγραμμένα μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), έχουν δικαίωμα να διενεργούν κάθε είδους λογιστικές και φοροτεχνικές εργασίες επιτηδευματιών τηρούντων βιβλία Α' καθώς και επιτηδευματιών τηρούντων βιβλία Β' κατηγορίας, των οποίων τα ετήσια ακαθάριστα έσοδα δεν υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ.

Η τρόικα έχει ζητήσει από την Κυβέρνηση την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος του Λογιστή - Φοροτεχνικού και στη βάση αυτή η Κυβέρνηση κατάρτισε σχετική νομοθετική ρύθμιση η οποία μειώνει σε 2 από 4 σήμερα τις Τάξεις των Λογιστών - Φοροτεχνικών και δίδει το δικαίωμα τήρησης απογραφικών βιβλίων επιτηδευματιών με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως και του ποσού των 2,1 εκατ. ευρώ και σε αποφοίτους λυκείου.

Με τις προωθούμενες διατάξεις απόφοιτος λυκείου θα κατατάσσεται στη Β' Τάξη εφόσον έχει 10 χρόνια προϋπηρεσία ή 8 χρόνια προϋπηρεσία εάν είναι απόφοιτος επαγγελματικού λυκείου . Ωστόσο, δεν θα προάγονται ποτέ στην Α' Τάξη. Οι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ θα  κατατάσσονται απευθείας στην Β' Τάξη και θα προάγονται στην Α' Τάξη μετά από 4 έτη για όσους έχουν αποφοιτήσει από ΑΕΙ και σε 6 έτη όσοι έχουν πτυχίο ΤΕΙ.

Η νομοθετική πρωτοβουλία έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) καθώς εξισώνει τους φοροτεχνικούς - λογιστές πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με τους απόφοιτους λυκείου.

Οι φορείς αυτοί θεωρούν πως με την απόφαση ανατρέπονται τα δεδομένα της άσκησης του επαγγέλματός των λογιστών προς το χειρότερο με την είσοδο σε αυτό ανθρώπων χωρίς επιστημονικές γνώσεις και ειδικές τεχνικές, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα ίδια τα έσοδα του Κράτους, αφού υπάρχει ενδεχόμενο κάθε μη ειδήμων να προσδιορίζει μηδενικό ύψος προς απόδοση φόρων.