Κληρώνει το απόγευμα για απολύσεις, ρυθμίσεις και φόρους ακινήτων

Στη σκιά των έντονων ενδοκυβερνητικών διαφωνιών για την παραμονή ή όχι του Ηλία Κικίλια στη θέση του διοικητή του ΟΑΕΔ, ο Γιάννης Στουρνάρας συναντάται στις 15:30 με τους εκπροσώπους των κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ο βασικός στόχος είναι ένας :

Να υπάρξει απόλυτη συμφωνία για τα μέτρα, που θα εξασφαλίσουν το οριστικό πράσινο φως από την Ευρώπη για τις δόσεις των 8,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στο οικονομικό επιτελείο κάνουν αγώνα δρόμου, καθώς επιθυμούν όλα να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή, ώστε να ψηφιστούν μέχρι την Κυριακή. Κι αυτό, γιατί – με δεδομένο το κλείσιμο της Βουλής για 15 μέρες, λόγω της εορτής του Πάσχα – ο Γιάννης Στουρνάρας θέλει να έχει τα απαραίτητα όπλα στις βαλίτσες του τη Μεγάλη Δευτέρα, ώστε να ζητήσει την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, που – ενώ έχει εγκριθεί – δεν έχει ακόμα καταβληθεί.

Δεδομένο θεωρείται ότι στο πολυνομοσχέδιο θα περιληφθούν οι απολύσεις στο Δημόσιο και οι διαδικασίες γύρω από αυτές, καθώς και οι ρυθμίσεις για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και φόρων προς τις ΔΟΥ.

Μεγάλο ερώτημα παραμένει το τι θα γίνει με τη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αφού στο υπουργείο Ανάπτυξης θέλουν πρώτα να έχουν το οριστικό πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής. .

Επίσης, δεν έχει τελικά ξεκαθαριστεί το τι θα γίνει με τη διάταξη, που προβλέπει τα καταστήματα να παραμένουν ανοιχτά και τις Κυριακές.

Σε ό,τι αφορά τους φόρους στα ακίνητα, θυμίζουμε ότι το χαράτσι θα εξακολουθήσει να υφίσταται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και για το 2013, μειωμένο κατά 15% συγκριτικά με πέρυσι και – πιθανότατα – με άλλη ονομασία από ΕΕΤΗΔΕ.