Εφορία : Εξοφλήστε το 2013 για να μπείτε στη ρύθμιση !

Κι όμως. Παρά το γεγονός ότι περιμέναμε πώς και πώς την πολυδιαφημιζόμενη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, αυτή φαίνεται τελικά ότι είναι δώρον – άδωρον για χιλιάδες φορολογούμενους. Πέραν του γεγονότος ότι δημιουργεί δύο μέτρα και δύο σταθμά για τις οφειλές προ και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2013 – αφού για τις "προ" οφειλές δίνει δυνατότητα 48 δόσεων, ενώ για τις "μετά" μόλις 12 -, υπάρχει ακόμα μία πρόβλεψη, η οποία θα αφήσει εκτός ρύθμισης πολλούς οφειλέτες.

Ποια είναι αυτή ;

Το γεγονός ότι ο οφειλέτης δεν πρέπει να έχει κανένα νέο ληξιπρόθεσμο χρέος, που να έχει δημιουργηθεί μέσα στη φετινή χρονιά. Με άλλα λόγια, αν έχει οφειλές, που έγιναν ληξιπρόθεσμες το 2013, τότε θα πρέπει να τις εξοφλήσει συνολικά, για να ρυθμίσει τις προγενέστερες. Δηλαδή, να μπει πρώτα – αν θέλει – στη ρύθμιση των 12 δόσεων, και μετά – δηλαδή, ένα χρόνο αργότερα – να τακτοποιήσει τα παλαιότερα χρέη – που είναι και τα περισσότερα – σε 48 δόσεις !

Προσοχή, όμως ! Και εδώ υπάρχει περιορισμός. Δηλαδή, αν οι οφειλές έως το τέλος του 2012 ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ, ο υπόχρεος χάνει τις 48 μηνιαίες δόσεις, καθώς προβλέπεται πως η διάρκεια αποπληρωμής θα είναι σε αριθμό δόσεων μικρότερο. Δηλαδή, σε τόσους μήνες, όσοι είναι αυτοί, που θα έχουν περάσει από την ημέρα, που αρχίζει να ισχύει η ρύθμιση των 48 δόσεων, μέχρι την ημερομηνία, κατά την οποία θα υποβληθεί η αίτηση.