Έρχονται ανατροπές τον Αύγουστο στις αντικειμενικές αξίες

Πιθανότατα από τον Αύγουστο θα αναπροσαρμοσθούν πανελλαδικά οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Η αναπροσαρμογή θα γίνει από την Κεντρική Επιτροπή Καθορισμού Αντικειμενικών Αξιών του υπουργείου Οικονομικών με την αξιοποίηση των στοιχείων που είχαν συλλέξει οι Επιτροπές του υπουργείου το 2005 και οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών τον Μάρτιο του 2007.

Αυτές οι τιμές θα προσαρμοστούν στις σημερινές με αναγωγή και θα εμπλουτισθούν με στοιχεία που συλλέχτηκαν από το 2009 και μετά, με την εφαρμογή και σε αυτά δεικτών μεταβολής. Οι τιμές που θα προκύψουν θα συνθέσουν τις νέες αναπροσαρμοσμένες Τιμές Ζώνης, οι οποίες θα αξιολογηθούν στο τελικό στάδιο μέσω αντιπαραβολής με τις εκτιμήσεις του έτους 2012.

Τα παραπάνω στοιχεία θα εμπλουτισθούν και θα διασταυρωθούν με τα δεδομένα της εταιρείας PROPINDEX S.A, η οποία συλλέγει στοιχεία για την αγορά ακινήτων απευθείας από τις τράπεζες, αλλά και με δεδομένα Εκτιμητών Ακινήτων που θα διατεθούν από την RICS HELLAS.

Βάσει της παραπάνω μεθοδολογίας η Κεντρική Επιτροπή Καθορισμού Αντικειμενικών Αξιών θα προτείνει στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας μειώσεις, αλλά και αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες. Πρέπει να τονισθεί πως εάν είχε εφαρμοσθεί το σύστημα αυτό νωρίτερα οι φορολογικές επιβαρύνσεις στα ακίνητα, που επιβάλλονται στη βάση της αντικειμενικής αξίας, θα είχαν μειωθεί σημαντικά.

Σημειώνεται πως η εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών αποτελεί απαίτηση της τρόικας και έχει περιληφθεί στο Μνημόνιο

Παράλληλα. το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στη δημιουργία Τράπεζας Πληροφοριών με στόχο να εξομοιωθούν οι αντικειμενικές και αγοραίες τιμές των ακινήτων. Προς το σκοπό αυτό συστάθηκε ήδη νομοπαρασκευαστική επιτροπή με αντικείμενο την μελέτη και διαμόρφωση της νέας διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών.

Η επιτροπή θα πρέπει να παρουσιάσει μέχρι τις αρχές Ιουλίου 2013 ένα νέο νομικό πλαίσιο υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Ο νέος αυτός μηχανισμός θα αντλεί πληροφορίες από τις μισθώσεις, τις μεταβιβάσεις και τις εκτιμήσεις των αγοραίων τιμών ακινήτων ανά την Ελλάδα.

Η σχετική επιτροπή έχει ήδη συνεδριάσει δύο φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες και θα έχει νέα συνάντηση την προσεχή εβδομάδα.