Σε 48 δόσεις η ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο

Ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο σε 48 δόσεις προβλέπει η τελική πρόταση της τρόικας προς την Κυβέρνηση για το σχέδιο της ύστατης ευκαιρίας για τους υπερήμερους οφειλέτες.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ξεκαθαρίζουν πως δεν έχει υπάρξει τελική συμφωνία, ωστόσο θεωρούν πως υπάρχει σύγκλιση απόψεων και ότι η απόσταση που χωρίζει Κυβέρνηση - τρόικα είναι πια μικρή. Το θέμα θα εξετασθεί σήμερα το απόγευμα στη  συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής των κλιμακίων των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ.

Η τελική πρόταση της τρόικας προβλέπει :

-Ρύθμιση των οφειλών έως και σε 48 δόσεις. Κάθε μήνα θα μειώνεται σταδιακά ο αριθμός των δόσεων ώστε κάποια στιγμή να παύσει η ρύθμιση οφειλών.

-Μείωση κατά 80% των παλαιών προσαυξήσεων σε περίπτωση πλήρους εξόφλησης εφάπαξ.

-Οι συνεπείς οφειλέτες θα ανταμείβονται με επιστροφή τόκων. Προτείνεται επιστροφή του 50% των τόκων κάθε ολόκληρου έτους στην τελευταία δόση του έτους.

-Για οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης προτείνεται η δόση να ανέρχεται στο 1% του χρέους ανά μήνα για το πρώτο έτος και σε ισόποσες δόσεις στη συνέχεια. Έτσι, για μια ρύθμιση 48 δόσεων, ότι η καταβολή θα ήταν 1% του χρέους ανά μήνα για το πρώτο έτος και 2,44% για κάθε επόμενο μήνα.

-Δεν θα δικαιούνται να υπαχθούν στη ρύθμιση οφειλέτες που έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή, διερευνώνται για ποινικά φορολογικά αδικήματα ή έχουν παραπεμφθεί στον εισαγγελέα.