Στις 15 Μαΐου τελικά η κατάργηση του επιδόματος γάμου

Στις 15 Μαΐου θα ισχύσει τελικά η κατάργηση του επιδόματος γάμου στον ιδιωτικό τομέα, καθώς μετά από ένσταση της ΓΣΕΕ έγινε αποδεκτό από το υπουργείο Εργασίας ότι το επίδομα γάμου και οι υπόλοιποι κανονιστικοί όροι της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, θα ισχύουν τουλάχιστον έως τις 15 Μαΐου, καθώς τότε λήγει η μετενέργεια της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Την άποψη αυτή εξέφρασε και ο ΣΕΒ, που σε ανακοίνωσή του ανέφερε τα εξής: "Σύμφωνα με την νομοθεσία (ΠΥΣ 6/2012), μετά τη λήξη της ισχύουσας Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 2010-2012 στις 14/2/2013, οι κανονιστικοί όροι αυτής, μεταξύ των οποίων και το επίδομα γάμου, παρατάθηκαν για ένα τρίμηνο και ισχύουν μέχρι την 15η Μαΐου του τρέχοντος έτους. Ως εκ τούτου, η συζήτηση που ανέκυψε για κατάργηση του επιδόματος γάμου δεν ευσταθεί".

Υπενθυμίζεται ότι η κατάργηση του επιδόματος γάμου σημαίνει ότι νέα μείωση μισθών, σε ποσοστό 10%, ενδέχεται να υποστούν χιλιάδες εργαζόμενοι οι οποίοι αμείβονται με τα κλιμάκια της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Το επίδομα γάμου είναι στα 58,61 ευρώ για τους αμειβομένους με τα κατώτατα όρια, δηλαδή 586,08 ευρώ μεικτά εφόσον είναι άνω των 25 ετών και 511 ευρώ μεικτά για τους νεότερους, κάτω των 25 ετών.

Το επίδομα γάμου έχει καταργηθεί για την πλειοψηφία των εργαζομένων, που καλύπτονταν από κλαδικές συμβάσεις, από τις 14 Φεβρουαρίου του 2012, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του υπουργικού Συμβουλίου.

Το επίδομα γάμου είχαν δικαίωμα να μην το καταβάλλουν ήδη από τις 12 Νοεμβρίου του 2012, όσες επιχειρήσεις δεν είναι μέλη εργοδοτικών οργανώσεων, αφού με άλλη νομοθετική ρύθμιση, έχει ορισθεί ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση δεσμεύει μόνο τις επιχειρήσεις που είναι μέλη των φορέων που την υπογράφουν.