Υπ. Οικονομικών: Έκτακτες ρυθμίσεις για τις οφειλες του Δημοσίου

Σε δύο έκτακτες ρυθμίσεις θα υπαχθούν από τον Μάιο οι οφειλές του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων. Ήδη η τρόικα έχει τα τελικά  σχέδια στα χέρια της και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για να κατατεθούν οι διατάξεις στη Βουλή και να εκδοθούν οι σχετικές εγκύκλιοι.

Σύμφωνα με την Οικονομική Καθημερινή, από τις δύο έκτακτες ρυθμίσεις υπολογίζεται η  είσπραξη περίπου 5,2 δις. ευρώ σε διάστημα τριών ή τεσσάρων χρόνων. Από τα 55 δις. ευρώ που ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα 44 δις. ευρώ θα υπαχθούν στη λίστα με τις μη εισπράξιμες οφειλές. Οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται στα 14 δις. ευρώ. Από αυτές θεωρούνται εισπράξιμες περίπου 5 δις. ευρώ. Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις δύο έκτακτες ρυθμίσεις προβλέπει 48 δόσεις.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπολογίζει έσοδα 5,2 δις. ευρώ: 3,7 δις. ευρώ από τις οφειλές στις εφορίες και τα υπόλοιπα 1,5 δις. ευρώ από οφειλές επιχειρήσεων προς ασφαλιστικά ταμεία.
Με τη συμφωνία για τη δυνατότητα άντλησης εσόδων από ληξιπρόθεσμες οφειλές στα Ταμεία, επιδιώκεται να απομακρυνθεί ο κίνδυνος έκτακτων μέτρων για να κλείσει η… μαύρη τρύπα των 600 εκατ. ευρώ.
Το ΙΚΑ προγραμματίζει  να εισπράξει 1,5 δις. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές όταν από τη ρύθμιση του 2012 είχε εισπράξει 886 εκατ. ευρώ.

Τα ασφαλιστικά ταμεία μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους απορρόφησαν 2,66 δις. ευρώ ή το 21,2% της ετήσιας επιχορήγησής τους.

Στις επόμενες ημέρες αναμένεται να επανακατατεθεί η διάταξη για τις ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές προς την εφορία. Η διάταξη αποσύρθηκε μετά από ενστάσεις της τρόικας, διότι θεωρήθηκαν πολλά τα 21 βήματα μέχρι το να θεωρηθούν ανεπίδεκτες είσπραξης οι οφειλές.

Ανεπίδεκτες είσπραξης θα τεθούν οι οφειλές προς το Δημόσιο, όταν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και δεν έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ή απαιτήσεων αυτού έναντι τρίτων και δεν είχαν ικανοποιηθεί πλήρως οι απαιτήσεις του Δημοσίου.

Εντολές στις εφορίες να επιστρέφουν ταχύτερα τα οφειλόμενα από το Δημόσιο σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, επειδή προϊστάμενοι εφοριών καθυστερούσαν τις επιστροφές για να παρουσιάσουν αύξηση των εσόδων της εφορίας τους.