Πότε χτίζουν τα “τυφλά” οικόπεδα

του Παναγιώτη Ευθυμιάδη

Μεγάλες αλλαγές στη δόμηση των "τυφλών οικοπέδων" φέρνει το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο που αναμένεται στη Βουλή. Η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι όπου υπάρχουν καθυστερήσεις στην έγκριση της πρότασης κύρωσης του δικτύου κοινοχρήστων χώρων, που υπερβαίνουν τους 3 μήνες, να μπορεί να επιτρέπεται η δόμηση, υπό εκείνους τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα διασφαλίσουν τόσο τη νομιμότητα της διοικητικής πράξης της άδειας δόμησης όσο και τη συμβατότητά της με τη διοικητική πράξη της κύρωσης του δικτύου των κοινοχρήστων χώρων του οικισμού.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος επιλύεται με ορθό και σύμφωνα με το Σύνταγμα τρόπο το πρόβλημα όλων των μικρών οικισμών όπου δεν εκδίδονται άδειες δόμησης εδώ και τρία χρόνια, καθώς απαγορεύτηκε η έκδοσή τους με μόνη προϋπόθεση την παραχώρηση λωρίδας για τη διάνοιξη των απαιτούμενων δρόμων. Απαντώνται ασάφειες και δυσχέρειες εφαρμογής στις διατάξεις που αφορούν τη δόμηση και ειδικότερα την έκδοση αδειών δόμησης σε ιδιοκτησίες που βρίσκονται εντός των ορίων οικισμών και είτε έχουν πρόσωπο σε προϋφιστάμενους κοινόχρηστους χώρους είτε  έχουν πρόσωπο αποκλειστικά και μόνο σε κοινόχρηστους χώρους που δημιουργήθηκαν μετά το 1985. Όπου υπάρχουν καθυστερήσεις στην έγκριση της πρότασης κύρωσης του δικτύου κοινοχρήστων χώρων, που υπερβαίνουν τους  3 μήνες, να μπορεί να επιτρέπεται η  δόμηση, υπό εκείνους τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα διασφαλίσουν τόσο τη νομιμότητα της διοικητικής πράξης της άδειας δόμησης όσο και τη συμβατότητά της με  τη διοικητική πράξη της κύρωσης του δικτύου των κοινοχρήστων χώρων του οικισμού.

Για τη δόμηση σε "τυφλά" οικόπεδα που έχουν πρόσωπο αποκλειστικά και μόνο σε εδαφική λωρίδα η οποία έχει παραχωρηθεί σε κοινή χρήση, απαιτείται προηγούμενη κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων. Κατ' εξαίρεση η δόμηση σε αυτά μπορεί να επιτρέπεται πριν από την κύρωση του δικτύου εφόσον το τμήμα που έχει παραχωρηθεί, έχει τεθεί σε κοινή χρήση και έχει γίνει η σχετική μεταγραφή στον οικείο δήμο ή έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών από την υποβολή στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της πρότασης για την κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η ιδιοκτησία για την οποία αιτείται η άδεια δόμησης.

Διαβάστε το επίμαχο άρθρο του νόμου για τα "τυφλά" οικόπεδα

Εισάγονται ρυθμίσεις σχετικά με τη δυνατότητα δόμησης σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων, οι οποίες αφορούν: α) στις άδειες δόμησης με παραχώρηση λωρίδας σε κοινή χρήση, και β) στη κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων στους οικισμούς που στερούνται εγκεκριμένου σχεδίου.
Μετά την παράγραφο 3 του άρθρου 35 του ν.3937/2011 (Α΄60), προστίθενται παράγραφοι 4 και 5 και η παράγραφος 4 αναριθμείται σε 6, ως  εξής:
"4. Μέχρι  την κατά τις διατάξεις του παρόντος κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων, επιτρέπεται η δόμηση σε οικόπεδα που εμπίπτουν εντός εγκεκριμένων ορίων, κατά τις διατάξεις  του από 24.4-3.5.1985 Π.Δ/τος (ΦΕΚ 181Δ) όπως ισχύει,  με την εφαρμογή των προϋποθέσεων και διαδικασιών της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του ιδίου Π.Δ/τος.
Για τη δόμηση σε οικόπεδα που έχουν πρόσωπο αποκλειστικά και μόνο σε εδαφική λωρίδα που έχει παραχωρηθεί σε κοινή χρήση, κατ΄εφαρμογή των διατάξεων 2 και 3 του άρθρου 6 του από 24.4/3.5.1985 Π.Δ/τος (ΦΕΚ 181/Δ΄), όπως ίσχυαν μέχρι την κατά  τα παραπάνω κατάργησή τους , απαιτείται η προηγούμενη κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων , σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.

Κατ΄εξαίρεση η δόμηση στα οικόπεδα αυτά μπορεί να επιτρέπεται πριν την κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) η εδαφική λωρίδα που έχει παραχωρηθεί, έχει τεθεί σε κοινή χρήση και έχει γίνει η σχετική μεταγραφή της στον οικείο δήμο.

β) ο κοινόχρηστος χώρος της παραχωρημένης εδαφικής λωρίδας, συνδέεται λειτουργικά με κοινόχρηστο χώρο του οικισμού που δε δημιουργήθηκε, κατ΄ εφαρμογή των παραπάνω καταργηθεισών διατάξεων είτε άμεσα, είτε μέσω άλλων παραχωρημένων εδαφικών λωρίδων, για τις οποίες ισχύουν οι προϋποθέσεις της προηγούμενης περίπτωσης και

γ) έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών (3) μηνών από την υποβολή στην αρμόδια Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού  της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του φακέλου στοιχείων κατά τις διατάξεις της παραγράφου 1 του παρόντος, με πρόταση για την κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων του οικισμού ή τμήματος αυτού, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η ιδιοκτησία για την οποία αιτείται η άδεια δόμησης.

Στην περίπτωση  αυτή, πέραν των λοιπών απαιτούμενων στοιχείων για την έκδοση της έγκρισης δόμησης, υποβάλλεται και αντίγραφο  του τοπογραφικού διαγράμματος ή του ορθοφωτοχάρτη της πρότασης για την κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων, με ειδική ένδειξη της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας, για την οποία έχει υποβληθεί αίτηση  για την  έκδοση έγκρισης ή άδειας δόμησης.

Θεωρημένο αντίγραφο της έγκρισης δόμησης που εκδίδεται, αποστέλλεται άμεσα από την  Υπηρεσία Δόμησης που την εξέδωσε στην αρμόδια Δ/νση της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και λαμβάνεται υπόψη  υποχρεωτικά κατά την έκδοση της διοικητικής πράξης κύρωσης του δικτύου των κοινοχρήστων χώρων για το σύνολο ή για τμήμα του οικισμού

5. Διοικητικές πράξεις με τις οποίες καθορίστηκε, πλάτος κοινοχρήστου χώρου μεγαλύτερο των τεσσάρων (4) μέτρων, για την εφαρμογή των παρ. 1 και 2 του από 24.4/3.5.1985 Π.Δ/τος (ΦΕΚ 181/Δ΄),  εξακολουθούν να ισχύουν.
Επιτρέπεται για λόγους περιβαλλοντικούς, κυκλοφοριακούς ή πολεοδομικούς να ορίζεται πλάτος κοινοχρήστου χώρου μεγαλύτερο των τεσσάρων (4) μέτρων, με τη διοικητική πράξη έγκρισης της  οριοθέτησης  οικισμού, κατά τις διατάξεις του παραπάνω Π.Δ/τος ή με τροποποίηση αυτής."