Στενό μαρκάρισμα σε 1.750 φορολογούμενους με μεγάλο πλούτο

Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μαρκάρει στενά τους 1.750 φορολογούμενους με μεγάλο πλούτο που δεν δήλωσαν εισόδημα από πώληση ακινήτων αποκτηθέντων με αγορά ή ανέγερση.

Με χθεσινή εγκύκλιο του αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Φορολογίας Εισοδήματος κ. Γ. Κριτσέλη έγινε δεκτή γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σύμφωνα με την οποία εισόδημα που προκύπτει από την ανέγερση μεμονωμένης πολυόροφης οικοδομής επί ιδιόκτητου οικοπέδου νοείται ως εισόδημα από εμπορική επιχείρηση εφόσον η ανέγερση δεν γίνεται προς τον σκοπό αξιοποίησης κεφαλαίου, αλλά προς τον σκοπό επίτευξης κέρδους από την μεταβίβαση των οριζόντων ιδιοκτησιών της οικοδομής.

Στην εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται πως ο σκοπός αυτός μπορεί να συναχθεί από συναφή προς την ανέγερση της οικοδομής παραστατικά, όπως το μέγεθος της οικοδομής, η ανέγερα της σε χρόνο που δεν απέχει πολύ από την απόκτηση του οικοπέδου , την πώληση των διαμερισμάτων, την αναλογία των διαμερισμάτων που πουλήθηκαν και παρέμειναν στον ιδιοκτήτη και η διαφορά μεταξύ της αξίας κτίσης και πώλησης.

Όπως ξεκαθαρίζει ο Γενικός Διευθυντής Φορολογίας Εισοδήματος "η κρίση για το εάν ο σκοπός ανέγερσης της οικοδομής ήταν η επίτευξη κέρδους ή μη ανάγεται στην αρμοδιότητα της φορολογικής αρχής, εκφέρεται κατά συγκεκριμένη περίπτωση και υπόκειται στο έλεγχο των αρμόδιων δικαστηρίων".

Υπενθυμίζεται πως κατόπιν ηλεκτρονικών διασταυρώσεων που διενήργησαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ήδη από το 2011 διαπιστώθηκε ότι οι εν λόγω 1.750  φορολογούμενοι δεν εμφάνισαν στην εφορία εισοδήματα από πωλήσεις οικοδομών τις οποίες προηγουμένως είχαν αγοράσει ή κατασκευάσει. Τα έσοδα αυτά υπολογιστήκαν από κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες στα 2 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών απασχολεί σήμερα 135 ελεγκτές και επόπτες των Διαπεριφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων προκειμένου να βεβαιώσει τους αναλογούντες φόρους.