Πώς υπολογίζονται οι προσαυξήσεις σε χρέη μετά από υπαγωγή σε διευκόλυνση

Μειωμένες είναι οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής σε ληξιπρόθεσμα χρέη, εφ' όσον αυτά έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής.

Αναλυτικότερα, οφειλές που έχουν υπαχθεί σε πρώτη διευκόλυνση (συμπεριλαμβανομένης εδώ και της επανεξέτασης για αύξηση του αριθμού των δόσεων), εφόσον ο οφειλέτης είναι απόλυτα συνεπής στους όρους αυτής, απαλλάσσονται από την ημέρα χορήγησης και μετά, ποσοστού τριάντα τοις εκατό (30%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής εκάστης δόσης και του συνόλου των προσαυξήσεων της τελευταίας δόσης, με την προϋπόθεση ότι αυτές δεν υπερβαίνουν το σαράντα τοις εκατό (40%) των συνολικών προσαυξήσεων. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών εκπίπτεται το σαράντα τοις εκατό (40%) των συνολικών προσαυξήσεων. Επιπλέον, στα πλαίσια της πρώτης διευκόλυνσης δεν επιβαρύνονται με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής οφειλές που προέρχονται από καταλογισμό συντάξεων, αποδοχών και λοιπών βοηθημάτων, που έχουν ληφθεί χωρίς δόλο αχρεωστήτως.

Σε περίπτωση που τα χρέη έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ειδικού νόμου, οι προσαυξήσεις ορίζονται από την εκάστοτε εν ισχύ ειδική διάταξη νόμου.

Σε περίπτωση απώλειας νομοθετικής ρύθμισης, ο φορολογούμενος μπορεί να ενταχθεί σε αυτήν εκ νέου μόνο εάν το προβλέπει η διάταξη του νόμου, ενώ σε περίπτωση απώλειας της πρώτης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής προβλέπεται δυνατότητα χορήγησης δύο ακόμη διευκολύνσεων. Ειδικά δε στη ρύθμιση του άρθρου 14 ν.3888/2010 προβλέπεται η επανένταξη με προϋποθέσεις σε λιγότερες ή περισσότερες δόσεις.