Αναζητούν τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Βρούτση με την τρόικα για το θέμα της ρύθμισης για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων  οφειλών ασφαλισμένων.

Το θέμα απασχόλησε νωρίτερα συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνο Τσακλόγλου στο υπουργείο Οικονομικών.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας τόνισε πως θα επιδιωχθεί να βρεθεί σήμερα λύση, ενώ εάν δεν καταστεί δυνατόν οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο. Δεν απέκλεισε δε το θέμα (σε περίπτωση αδιεξόδου) να το αναλάβει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος θα ενημερωθεί σχετικά.

Όπως τόνισε το ίδιο στέλεχος στόχος είναι η ρύθμιση να περιληφθεί σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Ακόμη, το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας αποκάλυψε πως επίκειται στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου από το οποίο θα εξοικονομηθούν δαπάνες ύψους 800 εκατ. ευρώ. Τα 420 εκατ. ευρώ θα εξασφαλιστούν από την εφαρμογή του συστήματος ΑΡΙΑΔΝΗ, άλλα από 200 εκατ. ευρώ από το ΗΔΙΚΑ και 80 εκατ. ευρώ από το μέτωπο της εισφοροδιαφυγής. Τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από πηγή που δεν προσδιορίστηκε.

Τέλος, τόνισε πως στόχος είναι έως την 1 Ιουλίου 2013 να μεταφερθούν όλα τα χρέη ασφαλισμένων στα ασφαλιστικά ταμεία στο ΙΚΑ και από το 2017 να βεβαιώνονται όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία.