Οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα πληρώσουν τρύπα 1 δισ. ευρώ

"Τρύπα" 1 δισ. ευρώ στα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΙΚΑ απειλεί με περικοπές τις χαμηλές συντάξεις, που αποτελούν το 80% του συνόλου των συνταξιούχων, καθώς από την κυβέρνηση εκτιμάται ότι δεν μπορεί να πέσει νέο "μαχαίρι" στις υψηλές συντάξεις, που έχουν πληγεί θεαματικά τα τρία τελευταία χρόνια.

Η τρόικα εκτιμά ότι το 2013-14 οι ειπράξεις στα ληξιπρόθεσμα δεν θα ξεπεράσουν τα 1 δισ. ευρώ, όταν είναι προϋπολογισμένα 2 δισ. ευρώ και άλλο 1 δισ. ευρώ τη διετία 2015-16. Ιδιαίτερα για την περίοδο αυτή οι εκτιμήσεις της τρόικας μιλούν για μηδενικές εισπράξεις.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της "Ελευθεροτυπίας", οι ελεγκτές μιλούν για σοβαρή υστέρηση στα έσοδα του ΙΚΑ που ξεπέρασε το 20% το τελευταίο τρίμηνο του 2012, ενώ θεωρούν ότι φέτος θα εισπραχθούν 500 εκατομμύρια ευρώ, αντί του 1 δισ. και άλλα τόσα το 2014.

Τα σενάρια που "πέφτουν" στο τραπέζι, σε περίπτωση που η νέα ρύθμιση της "νέας αρχής" δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, είναι:

-Μηνιαία μείωση 15 ευρώ στις χαμηλές συντάξεις που σήμερα κυμαίνονται στα 486 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή συγκεντρώνονται 513.216.000 ευρώ το έτος, καθώς η μείωση θα γίνει σε 2.851.200 χαμηλοσυνταξιούχους.

-Μηνιαία περικοπή 10 ευρώ στους 776.000 συνταξιούχους του ΟΓΑ (από 360 ευρώ σε 350), ρύθμιση που θα αποφέρει 100 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι δεν μπορεί να υπάρξουν περαιτέρω περικοπές στις υψηλές συντάξεις, οι οποίες έχουν συρρικνωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύνταξη του ΙΚΑ ύψους 2.000 ευρώ το 2009, τώρα κυμαίνεται στα 1.180 ευρώ. Επιπλέον μια πρόσθετη μείωση σε όσους υψηλοσυνταξιούχους έχουν μείνει ακόμα, δεν θα είχε θεαματικά δημοσιονομικά οφέλη, μιας και ο αριθμός της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι μικρός και αντιστοιχεί μόλις στο 20% των συνταξιούχων.

Πάντως νέες μειώσεις έχουν δρομολογηθεί και στις επικουρικές συντάξεις, όπου ανά τρίμηνο το νέο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης θα πρέπει να διεξάγει αναλογιστικές μελέτες.

Οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία φτάνουν στα 14 δισ., εκ των οποίων τα 9 δισ. είναι τα ανεξόφλητα στο ΙΚΑ.

Η απόκλιση εισφορών κινείται γύρω στο 14% και είναι διπλάσια των προβλέψεων, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση της ανεργίας αλλά και στη μείωση των εσόδων από εισφορές λόγω της πτώσης των μισθών.

Την ίδια στιγμή, ένας στους δύο ασφαλισμένους έχει κάνει στάση πληρωμών στα Ταμεία.

Παρακαλούμε περιμένετε ...