Οι απολύσεις στο Δημόσιο πρώτο πιάτο στο μενού της τρόικας

Η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, αρχής γενομένης από τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής των κλιμακίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ματθίας Μόρς και της ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ. Ο Πόλ Τόμσεν (ΔΝΤ) αναμένεται να ενσωματωθεί στην αποστολή της τρόικα αύριο όπου θα παραστεί στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, ενώ θα έλθει στην Αθήνα την Τρίτη.
 
Απολύσεις, φοροδιαφυγή και αποκρατικοποιήσεις είναι στην πρώτη γραμμή της επίσκεψης της τρόικας και θα εξετασθούν σήμερα με τον κ. Γ. Σουρνάρα και αύριο με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκη.  Για τις αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να κυλήσουν ομαλά τα πράγματα, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο με το πρόγραμμα τις κινητικότητας για το οποίο η τρόικα ζητά να απολυθούν όσοι υπάλληλοι δεν έχουν τα προσόντα να καλύψουν τις κενές θέσεις.
 
Σημειώνεται πως το Μνημόνιο προβλέπει ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να καταρτίσουν οργανογράμματα ανά υπουργείο εντός του πρώτου τριμήνου του 2013, δηλαδή να τεθούν οι στόχοι για τις αποχωρήσεις από το δημόσιο τομέα.
 
Η αυριανή σύνοδος του Eurogroup δεν αναμένεται να λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα αφού η τρόϊκα δεν θα έχει περατώσει την επίσκεψή της και δεν θα έχει συντάξει τη σχετική έκθεση. Τέλος, στα μέσα Μαρτίου αναμένεται να εγκριθεί από το  Eurogroup Working Group η δόση του Μαρτίου των 2,8 δισ. ευρώ, ώστε να εκταμιευθεί ως το τέλος Μαρτίου.