Απαγορεύουν στους εργοδότες να ρίξουν το μισθό κάτω από τα 586 ευρώ

Απαγορεύει το υπουργείο Εργασίας στους εργοδότες να κάνουν... λάστιχο των κατώτατο μισθό και να καταρτίζουν συμβάσεις κάτω από τα 586 ευρω μεικτά.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega ο Γ. Βρούτσης υπογράφει το απόγευμα ή την Παρασκευή υπουργική απόφαση η οποία βάζει φρένο στις "ορέξεις" των εργοδοτών και τους απαγορεύει να απασχολούν εργαζόμενους με μισθό μικρότερο από τον κατώτατο.

Ο ίδιος είπε πως θα εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία οι εργοδότες δεν θα μπορούν από την 1η Μαρτίου να κάνουν τις δηλώσεις των επιχειρήσεών τους στο ΙΚΑ και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας εάν σε αυτές περιλαμβάνονται μισθοί κατώτεροι των 586 ευρώ για υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης.

Η παρέμβαση Βρούτση πραγματοποιείται σε μια προσπάθεια να κοπάσει ο νέος θόρυβος που έχει δημιουργηθεί, ειδικά με τις απανωτές δηλώσεις Δαμανάκη ότι η Κομισιόν βάζει θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού.

Με νέες τις δηλώσεις η κ. Δαμανάκη επέμεινε και επανέλαβε ότι "δεν είπα τίποτα παράλογο, τίποτα καινούργιο. Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ζήτημα παραμένει ανοιχτό στο πλαίσιο των ενεργειών της για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων".   Υπενθυμίζεται ότι η θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε από τις δηλώσεις Μέργου και Δαμανάκη είχαν αναγκάσει τον πρωθυπουργό να προβεί σε προσωπική παρέμβαση με συνέντευξη στη Real, στην οποία απέκλειε το ενδεχόμενο νέας μείωσης του κατώτατου μισθού.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε επίθεση στην κυβέρνηση για τον κατώτατο μισθό.

"Η κα Δαμανάκη επανέρχεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες για να επιβεβαιώσει τα σχέδια για μείωση του κατώτατου μισθού, διαψεύδοντας τα στελέχη της κυβέρνησης που υποστηρίζουν το αντίθετο. Οι δηλώσεις της ελληνίδας Επιτρόπου λίγο καιρό μετά τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΥΠ.ΟΙΚ, κ. Μέργου, αλλά και ένα μήνα πριν η κυβέρνηση αποκτήσει το δικαίωμα να καθορίζει τον κατώτατο μισθό με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, προετοιμάζουν το έδαφος για την εφαρμογή νέων μνημονιακών εκτρωμάτων ισοπέδωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων, ακριβώς όπως προβλέπουν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης και οι δηλώσεις υποταγής του πρωθυπουργού προς την τρόικα", αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση.

 

Διευκρίνηση Δαμανάκη κατά της μείωσης του βασικού

Την κατηγορηματική αντίθεσή της σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης του κατώτατου μισθού, “απ΄ όπου κι' αν προέλθει”, εκφράζει, σε γραπτή δήλωσή της από τις Βρυξέλλες η επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη.

Η κ. Δαμανάκη δηλώνει ότι “ουδέποτε διέψευσε δηλώσεις του πρωθυπουργού ή οποιουδήποτε μέλους της Ελληνικής Κυβέρνησης”. Αντιθέτως, όπως σημειώνει, εκφράζει την αισιοδοξία της για το μέλλον, υπογραμμίζοντας ότι η σωστή πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων απομακρύνει το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων. Αυτή είναι η λύση στο πρόβλημά μας και όχι οι θεωρίες συνωμοσίας, αναφέρει χαρακτηριστικά η Μαρία Δαμανάκη. 

“Όσον αφορά το θέμα του κατώτατου μισθού, ήμουν και είμαι απολύτως σαφής. Αναφέρθηκα στη γενική ευρωπαϊκή πολιτική, που δεν αποκλείει εκ των προτέρων το θέμα για τις ευρωπαϊκές χώρες” διευκρινίζει η κ. Δαμανάκη.

Στη σχετική γραπτή δήλωση, η Ελληνίδα επίτροπος υπογραμμίζει ότι επανειλημμένα τις τελευταίες μέρες με δηλώσεις της εξέφρασε την αισιοδοξία της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όπως αναφέρει, η εικόνα της Κομισιόν για την Ελλάδα έχει αποφασιστικά βελτιωθεί και η ύπαρξη πλεονάσματος, για πρώτη φορά στον προϋπολογισμό, απομακρύνει το ενδεχόμενο μείωσης μισθών και συντάξεων.