Προγράμματα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Τράπεζα Πειραιώς

Το ποσό των 50 εκατ. ευρώ, ως πρώτη δόση επί συνόλου 200 εκατ. ευρώ, χορηγεί στην Τράπεζα Πειραιώς η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), επεκτείνοντας με αυτόν τον τρόπο τη συνεργασία των δύο ιδρυμάτων στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η Τράπεζα Πειραιώς θα διαθέσει το ποσό αυτό, υπό τη μορφή κυρίως επενδυτικών δανείων, σε τελικούς δικαιούχους που πραγματοποιούν επιλέξιμες επενδύσεις με βάση τα κριτήρια της ΕΤΕπ.

Εξάλλου, η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την συμμετοχή της στο πρόγραμμα της ΕΤΕΑΝ, η οποία εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, αφενός μεν για τη σύσταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας, αφετέρου δε για τη συνεπένδυση κεφαλαίων με το Ταμείο Επιχειρηματικότητας στο νέο Ταμείο Δανειοδοτήσεων με την επωνυμία “Επιχειρηματική Επανεκκίνηση”.

Το πρόγραμμα του νέου Ταμείου Εγγυοδοσίας αφορά την παροχή εγγύησης μέχρι 80% σε επενδυτικά δάνεια αλλά και δάνεια κεφαλαίου κίνησης σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα συνεπένδυσης, αφορά χρηματοδότηση για κεφάλαια κίνησης και επενδυτικές δαπάνες ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έχει συνολικό προϋπολογισμό € 450 εκατ. εκ των οποίων τα 225 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από τις Τράπεζες.

Σύμφωνα με την Πειραιώς, η συνεργασία τόσο με την ΕΤΕπ όσο και με το ΕΤΕΑΝ θα αποφέρει την απαιτούμενη ρευστότητα και σημαντικά οφέλη στις χρηματοδοτούμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την κάλυψη επενδυτικών τους δαπανών, αλλά και αναγκών σε κεφάλαια κίνησης, παρέχοντας άμεση πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και προνομιακούς όρους χρηματοδότησης.