Προσλαμβάνουν ελεγκτές, διαγράφουν ληξιπρόθεσμα

Οι προαπαιτούμενες ενέργειες που θα πρέπει να υλοποίησει η Κυβέρνηση στο σκέλος των εσόδων εξετάσθηκαν χθες σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό το Γιάννη Στουρνάρα, και με τη συμμετοχή του υφυπουργού, Γιώργου Μαυραγάννη, και του Γενικού Γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη.
 
Σύμφωνα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, που μετείχε στη σύσκεψη, στο επίκεντρο βρέθηκαν παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση όλων των αδυναμιών του φορολογικού συστήματος, στη βάση των συστάσεων, που έχει διατυπώσει η τρόικα, και ζητήματα σχετικά με τις προαπαιτούμενες δράσεις του Μαρτίου.
 
Στη σύσκεψη, έγινε ειδική συζήτηση και για την ανάπτυξη έμπειρων φορολογικών ελεγκτών σε σημαντικούς τομείς, όπως η μονάδα μεγάλων φορολογουμένων και η μονάδα για εύπορα φυσικά πρόσωπα και εύπορους ελεύθερους επαγγελματίες. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίσθηκε να επιταχυνθεί η διαδικασία πρόσληψης φορολογικών ελεγκτών και η απλοποίηση της διαδικασίας επαναξιολόγησής τους, για να επιτευχθεί ο στόχος των 2.000 τέτοιων στελεχών, που θα αναλάβουν πλήρως καθήκοντα μέχρι τον Ιούνιο 2013. Άλλωστε, είναι γνωστά τα προβλήματα ανισοκατανομής του συγκεκριμένου ανθρώπινου δυναμικού, όπως τα αποκάλυψε το news.gr.
 
Συζητήθηκαν ακόμα η αναδιάρθρωση των εφοριών, αλλά και ειδικές παρεμβάσεις για να γίνουν περισσότερο αυτόνομες.

Σημειώνεται πως η Κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να συγκεντρώνει και να συγχωνεύει τις εφορίες, αφήνοντας περίπου 120 σε λειτουργία έως τον Ιούνιο. Μάλιστα, μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα, το υπουργείο θα πρέπει να εγκαταστήσει ένα νέο πληροφοριακό σύστημα διασύνδεσης του συνόλου των εφοριών και να θέσει σε επιχειρησιακή χρήση τη νέα πληροφοριακή υποδομή.
 
Αν και στη σύσκεψη δεν έγινε ειδική συζήτηση για τα έσοδα από το ΦΠΑ, τις επιστροφές φόρου και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τονίστηκε πως θα πρέπει να προχωρήσει σταδιακά η διαγραφή μη εισπράξιμων ληξιπροθέσμων χρεών, με τρόπο που θα ευθυγραμμίζεται με τη διεθνή πρακτική και θα έχει την έγκριση της τρόικας.