Πόσο… υψηλός είναι ο κατώτατος μισθός ;

"Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα". Μια πρόταση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργου Μέργου, ήταν αρκετή για να προκαλέσει αναταράξεις. Σε ομιλία του σε εκδήλωση της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, ανέφερε ότι τα 586 ευρώ – που ισχύει μέχρι σήμερα - είναι πολλά, συναντώντας την αντίδραση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και όχι μόνο.

"Είναι λογικό η κυβέρνηση να αποφασίζει από μόνη της το ύψος του κατώτατου μισθού"

Η Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστήμιου, σχολιάζει στο news.gr ότι η μείωση του κατώτατου μισθού έχει συμφωνηθει με την τρόικα, δίνοντας στο κράτος τον αποφασιστικό ρόλο για τη διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος. “Η επιλογή να αποφασίζει το κράτος το ύψος του κατώτατου μισθού είναι αρκετά λογική. Είναι τουλάχιστον πιο λογική, από το να αποφασίζουν οι εκπρόσωποι ειδικών κλάδων”, εξηγεί η κυρία Λυμπεράκη.

"Καλύτερα χαμηλότερος μισθός παρά ανεργία"

Τονίζει, επίσης, ότι όσο η ανεργία βρίσκεται σε τόσο υψηλά επίπεδα, κανείς πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. “Καλύτερα η εργασία με χαμηλό μισθό, παρά η ανεργία”, αναφέρει χαρακτηριστικά. Η κυρία Λυμπεράκη διευκρινίζει ότι μία τέτοια μεταρρύθμιση θα πρέπει να έρθει σε συνδυασμό με άλλα μέτρα διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας για να είναι πειστική. Όπως υποστηρίζει, οι χαμηλοί μισθοί δεν ειναι αυτοί, που προκαλούν την ύφεση – μειώνοντας την κατανάλωση και τη δύναμη των επιχειρήσεων. “Ένας από τους παράγοντες, που την προκαλούν, είναι η παύση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για να διατηρήσουν στις θέσεις τους κάποιους δημόσιους υπάλληλους”. Ένας ακόμα παράγοντας ύφεσης είναι τα 9 δισ. ευρώ, τα οποία χρωστάει το κράτος στις επιχειρήσεις και δεν τα πληρώνει. “Πρέπει να θιγούν κάποιες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες μέχρι σήμερα βρίσκονταν στο απυρόβλητο", υποστηρίζει η κυρία Λυμπεράκη. 

 "Δεν έχει καμία βάση η συζήτηση για μείωση του κατώτατου μισθού"

“Δεν έχει βάση όλο αυτό”. Ο τρόπος, που το είπε ο κ. Μέργος, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αριστείδη Σάμιτα, ήταν λίγο άκομψος. “Δεν ήθελε να υπονοήσει κι άλλη μείωση των μισθών. Απλά, ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μπορούσε να γίνει, όταν φύγει το “πάτωμα” στον κατώτατο μισθό. Ο κύριος Μέργος γνωρίζει ότι σε μία κοινωνία, που δεν υπάρχει κατανάλωση, θα ρημάξει τελείως η αγορά. Δεν νομίζω ότι θα το χρησιμοποιήσουν για να πάνε ένα βήμα παραπέρα”, υποστηρίζει ο κύριος Σάμιτας.

 "Έχει προηγηθεί συζήτηση μεταξύ της κυβέρνησης, της τρόικας και των κοινωνικών εταίρων"

Τονίζει δε ότι η αναφορά του κυρίου Μέργου δεν είναι τυχαία, καθώς ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών ήδη συζητάει με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και την τρόικα. “Αυτό, που ενδεχομένως ήθελε να υπονοήσει, είναι ότι έχει γίνει κάποια τέτοια συζήτηση, ενώ και η τρόικα το έχει θέσει κατά πάσα πιθανότητα στο τραπέζι. Πρέπει να δούμε", όπως λέει ο κύριος Σάμιτας, "τι γίνεται με τα μέτρα, που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί – φόροι κλπ., και κατά πόσο αυτά αποδίδουν”.

Ο κύριος Σάμιτας εξηγεί ότι ο μισθός έχει φτάσει αυτή τη στιγμή στα όρια της βιωσιμότητας. “Τον επιχειρηματία τον ενδιαφέρει ο εργαζόμενος να δουλεύει καλά και να δίνει υπεραξία στο εγώ του, κάτι που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Υπάρχει γενικότερη διάθεση να γίνει υποτίμηση της ελληνικής οικονομίας, ως μια πολύ καλή ευκαιρία για να επενδύσει κάποιος. Η χώρα, μειώνοντας τα λειτουργικά της κόστη, θα μπορέσει να γίνει πολύ ελκυστική για επενδύσεις", σημειώνει ο κύριος Σάμιτας.

 Μίχαλος: Οι επιχειρηματίες δεν επιθυμούν τη μείωση του κατώτατου μισθού

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο μείωσης των κατώτατων μισθών δηλώνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κώστας Μίχαλος. “Δεν είναι λύση το να μειώνουμε συνέχεια τους μισθούς, γιατί δεν πρόκειται να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα”. Αναφέρεται στο παράδειγμα της Βουλγαρίας, όπου έγινε μείωση των μισθών στα 200 ευρώ, χωρίς να επιτευχθεί ο στόχος της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, κάτι που παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Βούλγαρος πρωθυπουργός. “Οι επενδυτές επιθυμούν κατανάλωση σε ποσοστό 60% και το υπόλοιπο 40% σε εξαγωγική δραστηριότητα”, επισημαίνει ο κύριος Μίχαλος.

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά, στον κατάλογο ενός επιχειρηματία δεν είναι πρώτη προτεραιότητα η μείωση των μισθών. “Πρώτη στη λίστα προτεραιοτήτων είναι η ρευστότητα, δεύτερη η βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος και φυσικά η γραφειοκρατία”, αναφέρει ο κύριος Μίχαλος. “Αναλογιστείτε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο ασφαλιστικό κόστος στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Εσθονία”. Καταλήγει, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μία τέτοια λύση, ενώ τονίζει ότι “ο καλός εργαζόμενος αμείβεται και ανάλογα. Αυτοί, οι οποίοι εργάζονταν και εργάζονται με συνέπεια, όχι μόνο έχουν διατηρήσει, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις είδαν και το μισθό τους να αυξάνεται”.

Έντονα επικριτικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εμφανίζεται ο εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος. Όπως λέει, “η κυβέρνηση ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα. Δεν γίνεται να προκαταλαμβάνουν τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ ακόμα δεν έχουν γίνει συζητήσεις για την υπογραφή μίας νέας Συλλογικής Σύμβασης”.

"Το σφάλμα της κυβέρνησης διευρυνει την ανασφάλεια"

Ο κύριος Καρούζος μιλάει για πολιτικό σφάλμα, το οποίο διαλύει την οικονομία και προκαλεί μεγαλύτερη ανασφάλεια στην αγορά. “Οι επιχειρήσεις δεν θα γίνουν ανταγωνιστικές, γιατί η φορολογία είναι δυσβάσταχτη και το νέο – σε ηλικία – εργατικό δυναμικό θα αναγκαστεί να μεταναστεύσει στο εξωτερικό”. Αναφέρεται, μάλιστα, στο νόμο, που ψήφισε η κυβέρνηση για τα εργασιακά, ο οποίος καθορίζει ότι πριν την οποιαδήποτε απόφαση ή εξαγγελία θα πρέπει να προηγείται διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους.

“Σε περίπτωση, που κάτι τέτοιο προχωρήσει, θα πρέπει να υιοθετήσουν και μία αντισταθμιστική πολιτική. Στην Ιταλία, μείωσαν τους μισθούς στη FIAT πέρυσι, αλλά αύξησαν την αμοιβή για τις υπερωρίες. Εδώ, και να δουλέψεις παραπάνω, δεν κάνεις τίποτα. Όταν ζητήθηκε μείωση από το Μόντι, δόθηκε ένας μήνας περιθώριο από την κυβέρνηση της Ιταλίας, μέχρι να συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι, και μετά προχώρησε στις οποιεσδήποτε ρυθμίσεις”, καταλήγει ο κύριος Καρούζος.

ΓΣΕΕ: Όλα είναι ανοιχτά - Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση

Σύμφωνα με το γραμματέα Οργανωτικού της ΓΣΕΕ, Βαγγέλη Μουτάφη, οι δήλώσεις Μέργου μόνο βόμβα δεν είναι. “Λήγουν εκατοντάδες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ένας όχι και τόσο ομιλητικός γραμματέας βγαίνει και κάνει αναφορά στον κατώτατο μισθό”. Χαρακτηρίζει απαράδεκτη και προκλητική τη δήλωση και επισημαίνει ότι οι μισθωτοί δεν αντέχουν άλλες μειώσεις.

“Πριν από δύο χρόνια καθήσαμε στο τραπέζι με τον τότε πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο. Σύμφωνήσαμε σε 5 σημεία και πήγαν όλα στο καλάθι των αχρήστων. Πλέον δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη”. Καταγγέλλει, επίσης, ότι και η προηγούμενη απόφαση για μείωση του μισθού στα 586 ευρώ για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών, και στα 511 για τους νεοπροσλαμβανόμενους, έγινε χωρίς καμία συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους. “Τη στιγμή που έρχεται το ΔΝΤ και λέει “κάναμε λάθος”, κάποιοι διορθώνουν το λάθος, μεταβάλλοντας απλά τον πολλαπλασιαστή. Θα πρέπει να αλλάξει το μείγμα πολιτικής και όχι ο αριθμητής ή ο παρονομαστής”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ.

[email protected]