Αυξήσεις δεκαπλάσιες του πληθωρισμού σε σειρά καταναλωτικών αγαθών

Αυξήσεις δέκα φορές πάνω από τον πληθωρισμό καταγράφουν προιόντα που γεμίζουν το καλάθι της νοικοκυράς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Μάλιστα σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, οι αυξήσεις είναι υπέρογκες σε σχέση με το 0,2% που τρέχει ο πληθωρισμός, όπως για παράδειγμα στις πατάτες, η τιμή των οποίων έχει εκτιναχθεί μέσα σε ένα χρόνο πάνω από 22%!

Έτσι παρά τις συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, ορισμένα προιόντα όχι μόνο κρατούν τις τιμές τους, αλλά καταγράφουν και σημαντική αύξηση.

Για παράδειγμα, εκτός από το κραυγαλέο παράδειγμα των αυξήσεων στην τιμή της πατάτας, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η αύξηση στα κρέατα. Μέσα σε ένα χρόνο η τιμή τους αυξήθηκε κατά 1,8%, παρόλο που τα εισοδήματα μειώνονται και ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 0,2%.

Μικρότερη είναι η αύξηση στα γαλακτοκομικά και αυγά καθώς φτάνει στο 0,5%, όμως και πάλι είναι υπερδιπλάσια του πληθωρισμού. Σημαντική είναι η αύξηση της τιμής πώλησης των νωπών λαχανικών. Συγκεκριμένα αγγίζει το 3,2%, ποσοστό που είναι 15 φορές πάνω από τον πληθωρισμό.

Αύξηση σε ετήσια βάση καταγράφουν και οι τιμές της κατηγορίας "Ένδυση και υπόδηση" που παρά την κρίση στην αγορά σημείωσαν άνοδο 2,4%. Επίσης στα στοιχεία καταγράφεται η αύξηση 12,3% στο ρεύμα και 32,5% στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Στον αντίποδα τα ενοίκια κατοικιών μειώθηκαν 4,2%, τα έπιπλα 3,4%, οι τιμές για οικιακές συσκευές 4,3% και τα φάρμακα 14,6%.

Σε ότι αφορά τις τιμές βασικών αγαθών σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, οι πατάτες κατέγραψαν άνοδο 6,4% και τα λαχανικά 12,4%.