Όλες οι εναλλακτικές πηγές θέρμανσης: Συγκριτική παρουσίαση

Eπιβεβαιώνοντας παλαιότερα ρεπορτάζ του news.gr, για τις εναλλακτικές πηγές θέρμανσης και την εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων που προσφέρουν σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους θέρμανσης, το Εργαστήριο Ατµοκινητήρων και Λεβήτων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, σε συνεργασία µε το Ινστιτούτο Χηµικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων πραγµατοποίησε τεχνο-οικονοµικούς υπολογισµούς σχετικά µε ορισμένες από τις διαθέσιµες τεχνολογίες θέρµανσης που χρησιµοποιούνται στην Ελληνική αγορά.

Δείτε το σχετικά ρεπορτάζ του news.gr για όλες τις εναλλακτικές πηγές θέρμανσης

Διαβάστε σχετικά με τις αντλίες θέρμανσης

Διαβάστε σχετικά με τα ενεργειακά τζάκια 

Διαβάστε σχετικά με το λέβητα πέλετ 

Διαβάστε σχετικά με τα πάνελ υπερύθρων 

Διαβάστε σχετικά με τον καυστήρα βιομάζας

 

Στο Διάγραµµα 1 της έρευνας του Μετσοβίου Πολυτεχνείου, παρουσιάζεται το κόστος ωφέλιµης θερµικής ενέργειας ανά είδος θερµικού συγκροτήµατος. Στο Διάγραµµα αυτό εµφανίζεται το κόστος της θερµότητας σε €/kWhth , ενώ σε αυτό προστίθεται και η φορολόγηση και οι επιπλέον επιβαρύνσεις αναλόγως µε το είδος καυσίµου ή την χρησιµοποιούµενη ηλεκτρική ενέργεια. Από το καθαρό κόστος και τη φορολόγηση προκύπτει, στο ίδιο διάγραµµα, και η συνολική τιµή κόστους ωφέλιµης θερµικής ενέργειας.

Στο Διάγραµµα 2, συγκρίνεται το συνολικό κόστος της θερµικής ενέργειας των διαφόρων ειδών θερµικού συγκροτήµατος µε ένα συνήθη λέβητα πετρελαίου. Για τη σύγκριση αυτή έχει θεωρηθεί τιµή πετρελαίου στον καταναλωτή ίση µε 1,285€/lt.