Τι αλλάζει στη φορολογία

Μεγάλες αλλαγές στην φορολογία παρουσίασε χθες το βράδυ το υπουργείο οικονομικών στην τρόικα.

Το φορολογικό πακέτο των 2 δισ. ευρώ βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης και σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά παρουσίασε στα στελέχη του ΔΝΤ, κάποιες "σκέψεις" για τη φορολόγηση των ιδιοκτητών ακινήτων με ένα μικρό φόρο (τον κεφαλικό φόρο των 150 ευρώ), την επιβολή φόρων πολυτελείας σε κάποια προιόντα, αλλά και τη φορολόγηση όσων έχουν εισοδήματα από αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Στη συνάντηση η ελληνική πλευρά παρουσίασε το σχεδιασμό της για τη φορολόγηση φυσικών και νομικών προσώπων και παρουσίασε τεκμηριωμένα σενάρια για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιων και των ατομικών επιχειρήσεων. Τα στελέχη της τρόικας εξέφρασαν τις θέσεις τους για τη διαχρονική αδυναμία της ελληνικής πλευράς να πατάξει τη φοροδιαφυγή, ωστόσο ως απάντηση έλαβαν στοιχεία που καταδύκνειαν πως η αλλαγή των συντελεστών φορολόγησης θα μπορούσε να τονώσει την ανάπτυξη και να αυξήσει τα έσοδα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη φορολογική μεταρρύθμιση παρουσιάσθηκαν και μακροοικονομικά σενάρια για το 2013 και το 2014, με το πλέον επικρατέστερο σενάριο για το επόμενο έτος να αναφέρεται σε ύφεση 3,5%.

Σημειώνεται ότι ήδη η εξίσωση της φορολογικής επιβάρυνσης ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων έχει αποφασιστεί στο υπουργείου Οικονομικών.

Στους βασικούς άξονες της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι η φορολογία επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με έναν φόρο, ενώ η επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογείται με βάση βιβλία και στοιχεία και θα σταματήσουν να εφαρμόζονται οι τεκμαρτές και αυτοτελείς φορολογίες.