Ανεβαίνει ο λογαριασμός στα 13,9 δισ. ευρώ

Στα 13,9 δισ. ευρώ ανεβαίνει ο λογαριασμός των νέων μέτρων όπως προέκυψε από τη χθεσινή σύσκεψη του Γ. Στουρνάρα με την τρόικα.

Επιπλέον του συνολικού πακέτου των 11,9 δισ. ευρώ, πρέπει να εξευρεθούν 2 δισ. ευρώ από την αύξηση των φορολογικών εσόδων, με βάση το Μνημόνιο του Μαρτίου.

Πάντως στέλεχος του υπουργείου, μετά τη μαραθώνια σύσκεψη έλεγε ότι το πακέτο μπορεί να κλείσει ακόμη και σήμερα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τρόικα έπαψε να πιέζει για νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, μετά και την προειδοποίηση, όπως έλεγαν κύκλοι του υπουργείου, του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ότι, "δεν υπογράφω αυτό και θα φύγω".

Η έως τώρα συμφωνία αφορά σε 7,5 δισ. ευρώ (που περιλαμβάνει περικοπές συντάξεων, μισθών, κοινωνικών επιδομάτων και την αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 65 στα 67 έτη- το τελευταίο μέτρο θα αποδώσει 1,1 δισ. ευρώ) και 1,5 δισ. ευρώ από διαρθρωτικά μέτρα. Ενώ, επιπλέον του συνολικού πακέτου των 11,9 δισ. ευρώ, πρέπει να εξευρεθούν 2 δισ. ευρώ από την αύξηση των φορολογικών εσόδων, με βάση το Μνημόνιο του Μαρτίου.

Η αισιοδοξία του κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, έγκειται στο ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πρωτότυπες ιδέες (και από την ελληνική πλευρά και από την τρόικα) για να καλυφθεί η τρύπα των 2,5 και πλέον δισ. ευρώ.

Πάντως, η τρόικα έχει απορρίψει κάποιες από αυτές τις ιδέες, θεωρώντας ότι θα αρχίσουν να αποδίδουν μετά το 2014 (π.χ. η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των δημοτικών σχολείων, με όφελος 50 εκατ. ευρώ).

Στη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, συζητήθηκαν, σύμφωνα με άλλο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και ιδέες για την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Σημειώνεται ότι μεταξύ των προτάσεων αυτών, είναι η επιβολή κεφαλικού φόρου- ο οποίος θα αρχίζει από τα 150 ευρώ και θα κλιμακώνεται-, και θα επιβάλλεται σε ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις, εισοδήματα από ακίνητα, καθώς και σε γεωργικά εισοδήματα από τους όχι κατ' επάγγελμα αγρότες. Ενώ, βασική αρχή του νέου φορολογικού πλαισίου, το οποίο θα εφαρμοσθεί από τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2013, θα είναι ότι κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογείται με βάση βιβλία και στοιχεία. Η νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα έχει προγραμματισθεί για σήμερα στις 4 το απόγευμα.

Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα και να επιστρέψουν εκ νέου πριν από το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου για τη σύνταξη της έκθεσης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Ενώ, στις αρχές του Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή και το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2013, στο οποίο θα ενσωματωθούν, εκ των πραγμάτων, και τα νέα μέτρα.