Απεργούν και πληρώνονται σε Μετρό, Τραμ, ΗΣΑΠ

Απεργούν και πληρώνονται οι εργαζόμενοι σε Μετρό, Τραμ και ΗΣΑΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΣΤΑΣΥ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στις 17 Ιανουαρίου από τους 1.300 εργαζόμενους του Μετρό, απέργησαν οι 430, ενώ 790, περισσότεροι δηλαδή από τους μισούς, δήλωσαν ρεπό ή άδεια την ημέρα της 24ωρης απεργίας, επομένως πληρώθηκαν κανονικά.

Τη δεύτερη ημέρα απεργίας, στις 18 Ιανουαρίου, από τους 2.522 εργαζομένους του Μετρό, του Τραμ και του ΗΣΑΠ, απήργησαν οι 967, ενώ ρεπό, άδειες και ασθένειες δήλωσαν οι 1.310.

Στις 19 Ιανουαρίου από τους 1.300 εργαζόμενους του Μετρό απήργησαν μόνο οι 210 και οι άλλοι πληρώθηκαν, ενώ την Κυριακή, που τα χρήματα είναι τα διπλά, στο Μετρό απήργησαν μόνο 190 ατομα, ενώ 1030 άτομα πληρώθηκαν κανονικά.

Για απεργίες-μαϊμού, όπου η πλειονότητα των εργαζομένων σε μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ πληρώνεται, ενώ φαίνεται να απεργεί, έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Χατζηδάκης

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε την πρώτη ημέρα της απεργίας, στις 17/1 το ποσοστό στο μετρό που απεργούσε ήταν 33% των εργαζομένων. Στις 18 Ιανουαρίου απεργούσε το 48% των εργαζομένων στο μετρό, το 44% στον ΗΣΑΠ και μόλις 3,94% ΤΡΑΜ, στις 19/1 στο μετρό απεργούσε το 16% και χθες μόλις 14%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 18/1 στο Τραμ από τους 507 εργαζόμενους απεργούσαν μόλις οι 20 και οι άλλοι πληρώθηκαν!

"Δεν ισχύει ότι πληρωνόμαστε χωρίς να δουλεύουμε"

Απαντώντας στις κατηγορίες που τους προσάπτει ο υπουργός και η ΣΤΑΣΥ, o πρόεδρος του Επιχειρησιακού Σωματείου των Εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ, Αντώνης Σταματόπουλος (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) δήλωσε :

"Αυτά που ισχυρίζεται η διοίκηση ότι απεργούμε και πληρωνόμαστε δεν ισχύουν. Εμείς ειμαστε το επιχειρησιακο σωματείο, το πιο μεγάλο στα μέσα σταθερής τροχιάς, όσοι απεργούμε βάζουμε απεργία. Αν υπάρχει ένα σωματείο το οποίο έχει 40 άτομα και δεν απεργεί, φυσικά θα πάρει το μεροκάματο, όλοι οι υπόλοιποι ομως απεργούμε. Εγώ και τώρα σας στέλνω τα δικά μου εκκαθαριστικά να δείτε οτι σε όλες οι απεργίες τα τελευταία 3 χρόνια είναι περασμένες μέσα. Η εταιρεία το ισχυρίζεται αυτό γιατί για παράδειγμα ο ΗΣΑΠ δεν κάνει απεργία, κάνει στάση εργασίας, το ΜΕΤΡΟ κάνει απεργία αυτή τη στιγμή. Εαν μας βάζει συνολικά μπορεί να το ισχυριστεί αυτό, φυσικά, το ΤΡΑΜ δεν κάνει απεργία. Πάντως εμείς, όσοι απεργουμε δεν πληρωνόμαστε και αυτό ειναι ξεκάθαρο. Και είναι ντροπή και αίσχος να λένε τέτοια ψέμματα και να παραπληροφορούν το λαό".