Βάζουν… φέσια στα κοινόχρηστα

Πολυτέλεια θεωρείται ακόμη και η αποπληρωμή των κοινοχρήστων στις οικίες στην Ελλάδα της κρίσης.

Ολοένα και περισσότεροι ένοικοι, εξαιτίας της κρίσης, αφήνουν απλήρωτα τα κοινόχρηστα, φέρνοντας σε αδιέξοδο τους διαχειριστές των πολυκατοικιών, οι οποίοι αναγκάζονται να κυνηγούν τα χρήματα με το... τουφέκι.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα thebest.gr, στην Πάτρα υπάρχουν πολυκατοικίες όπου διαμερίσματα οφείλουν κοινόχρηστα ακόμη και από τον Οκτώβριο, σε ποσοστό 70%.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι διαχειριστές έρχονται αντιμέτωποι με απλήρωτους λογαριασμούς σε πάγια έξοδα δημοσίων υπηρεσιών και άλλα έξοδα.

Τα χρέη των ενοίκων από κοινόχρηστα, εξαιτίας κυρίως της αγοράς πετρελαίου την περίοδο των γιορτών, αυξάνονται τόσο ώστε να μοιάζει αδύνατη η αποπληρωμή τους, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον.

Η μη εξόφληση κοινοχρήστων τις περισσότερες φορές δεν είναι δυνατό να λυθεί μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών και έτσι το πρόβλημα μετακυλίεται και στις εταιρείες είσπραξης, πολλές από τις οποίες έβαλαν "λουκέτο".

Αναφέρεται ότι οι δυσκολίες αντιμετωπίζονται τόσο στο κέντρο όσο και στις συνοικίες της Πάτρας στα προάστια της πόλης, με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Πρόκειται ακόμη και για ποσά της τάξης των 100 ευρώ, τα οποία δύσκολα πλέον βγαίνουν από την τσέπη.

Η μη εξόφληση των κοινοχρήστων από ένα ή περισσότερα διαμερίσματα δημιουργεί προβλήματα στα υπόλοιπα. Στην περίπτωση που ένοικος του διαμερίσματος είναι ενοικιαστής, υπεύθυνος είναι ο ιδιοκτήτης.

Όταν η κατάσταση συνεχιστεί επί μακρόν και το οφειλόμενο ποσό ξεπεράσει τα 400 ευρώ, το θέμα συζητείται στη συνέλευση της πολυκατοικίας, από την απόφαση της οποίας προκύπτει ο τρόπος με τον οποίο θα απαιτηθεί το ποσό. Διαφορετικά, αν δεν υπάρξει λύση, τον λόγο έχει το δικαστήριο.