Νέο νηολόγιο σε τρεις εβδομάδες

Την εφαρμογή του νέου νηολογίου, με απλοποίηση και εκσυγχρονισμό της διαδικασίας νηολόγησης, προωθεί ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης. Αναμένεται ότι μέσα στις τρεις ερχόμενες εβδομάδας θα τεθεί σε εφαρμογή.

Για το θέμα, ο κ. Μουσουρούλης συαντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προσελκύσει περισσότερα πλοία στην ελληνική σημαία, αλλά και ξένες ναυτιλιακές εταιρείες στη χώρα.

Ο κ. Μουσουρούλης είχε συστήσει ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του ελληνικού εφοπλισμού, με στόχο την αξιολόγηση και βελτίωση της διαδικασίας νηολόγησης, τη διεθνή προβολή και ανάπτυξη του ελληνικού νηολογίου.

Η ομάδα εργασίας ολοκλήρωσε το έργο της το οποίο ο υπουργός Ναυτιλίας το παρέδωσε για παρατηρήσεις στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ενώ το παρουσίασε και στο Λονδίνο στην Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας.

H ανάγκη αλλαγών στη διαδικασία νηολόγησης, είναι εμφανής από το παράδειγμα που συζητήθηκε στη συνάντηση των δυο υπουργών, τα υπουργεία των οποίων εμπλέκονται στη διαδικασία νηολόγησης.

Στόχος του εκσυγχρονισμού του νηολογίου είναι οι υπογραφές για τη νηολόγηση ενός πλοίου, από 32 να μειωθούν στις ελάχιστες δυνατές και σε κάθε περίπτωση ο πλοιοκτήτης να έχει επαφή μόνο με ένα υπουργείο.

Τα οφέλη για την ελληνική οικονομία από τη διατήρηση των υφιστάμενων, καθώς και από την προσέλκυση νέων πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο θα είναι πολύ σημαντικά, τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας.