Αδάμαστο το τέρας της ανεργίας και στην ελληνική περιφέρεια

Από υψηλότερα ποσοστά ανεργίας μαστίζεται η ελληνική περιφέρεια. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, Θανάσης Τολιόπουλος χαρακτηρίζει ως "κόλαση" το πρώτο εξάμηνο του 2013 και προβλέπει μαζικά "λουκέτα" σε εμπορικά καταστήματα.

Ο κ. Τολιόπουλος, με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα kozan.gr, προβλέπει άνοδο της ανεργίας στο νομό Κοζάνης, πάνω από το 35%. "Η μαύρη εργασία ζει και βασιλεύει και η απλήρωτη εργασία φτάνει κατά μέσο όρο τους τέσσερις με πέντε μήνες. Ακόμη και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις "βάζουν μέσα" τους εργαζόμενους τουλάχιστον δύο μισθούς", συμπληρώνει.

Σε ποσοστό πάνω από 50% εκτιμά την ανεργία στο νόμο Γρεβενών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του εργατικού κέντρου της πόλης, Λάζαρο Κυριακίδη. "Όσοι μπαίνουν στην ανεργία, δεν έχουν καμιά ελπίδα να βρουν δουλειά στην περιοχή", συμπλήρωσε.

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας, Στέφανος Μπίρος, προβάλλει στοιχεία που προκαλούν σοκ. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο ίδιος, η ανεργία στην περιοχή ξεπερνάει το 35%, ενώ στους νέους αγγίζει το 70%. "Και όσες θέσεις βρίσκονται, είναι μερικής απασχόλησης και ανασφάλιστες. Μεγάλο πλήγμα δέχτηκε η οικοδομική δραστηριότητα, που βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της τελευταίας τριανταετίας, στις βιομηχανίες υπάρχει μεγάλη μείωση μισθών και εκ περιτροπής εργασία, και σωρεία προβλημάτων στα ορυχεία. Κινδυνεύουν να χαθούν 800 θέσεις απασχόλησης στα ορυχεία του Αμυνταίου, εξαιτίας καθυστερήσεων στις αρχαιολογικές εργασίες», τόνισε.