Μπαράζ ελέγχων για απόκρυψη εισοδημάτων από πωλήσεις ακινήτων

Ελέγχους σε 1.750 φυσικά πρόσωπα διενεργεί το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να διακριβωθεί αν υπήρξε απόκρυψη εισοδημάτων από εμπορικού χαρακτήρα πωλήσεις ακινήτων.

Σε έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή αναφέρεταιι ότι με έμφαση στις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μεγάλα εισοδήματα, συγκροτήθηκαν 49 Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου για τη διενέργεια οριστικού φορολογικού ελέγχου σε 1.750 φυσικά πρόσωπα που επιλέχθηκαν με χρήση της εφαρμογής στόχευσης του συστήματος Elenxis και με κριτήριο επιλογής μεταξύ άλλων τη μη δήλωση εισοδήματος από πώληση ακινήτων αποκτηθέντων με αγορά ή ανέγερση.

Για τις ανατεθείσες στα Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου υποθέσεις, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι βάσει ελέγχου βεβαιώθηκαν 18.371.367 ευρώ και έχουν εισπραχθεί 5.886.570 ευρώ.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Μαυραγάνης, στις ανωτέρω ελεγχθείσες υποθέσεις περιλαμβάνονται πλήθος υποθέσεων που αφορούν συζύγους και ανήλικα τέκνα των ως άνω φορολογουμένων, καθώς και νομικά πρόσωπα της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του Ν. 2238/1994.

Το έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Αντώνη Μπέζα, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί τι έχει προκύψει για τα 1.750 πρόσωπα που εντοπίστηκαν από την Άνοιξη του 2011 να έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια και να είναι ύποπτοι απόκρυψης εισοδημάτων από εμπορικού χαρακτήρα πωλήσεις ακινήτων.