Από το γκισέ της τράπεζας ό,τι δεν δίνει το ΑΤΜ από τον ακατάσχετο λογαριασμό

Δεν μπορούν οι τράπεζες να παρακρατούν χρήματα από επιδόματα ή ενισχύσεις και αποζημιώσεις

Από το γκισέ της τράπεζας θα μπορούν να παίρνουν οι καταθέτες όσα τυχόν χρήματα από τον ακατάσχετο λογαριασμό τους δεν τους δίνει το ΑΤΜ. Αυτό ξεκαθάρισε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, τονίζοντας ότι οι τράπεζες δεν έχουν δικαίωμα να παρακρατούν ούτε ευρώ από επιδόματα ή ενισχύσεις και αποζημιώσεις.

«Οι τράπεζες δεσμεύονται από τον νόμο και οφείλουν να μην παρακρατούν, από τον ακατάσχετο λογαριασμό που ορίζει ο φορέας, χρήματα από επιδόματα ή ενισχύσεις και αποζημιώσεις» δήλωσε η αρμόδια υφυπουργός. «Τα χρήματα από επιδόματα, ενισχύσεις και αποζημιώσεις δεν κατάσχονται όταν είναι δηλωμένος ακατάσχετος λογαριασμός που ορίζεται από τον φορέα, απλά είναι δεσμευμένα και ο δικαιούχος δεν μπορεί να τα πάρει από τα ΑΤΜ αλλά από το γκισέ της τράπεζας, οι οποίες είναι υποχρεωμένες και οφείλουν να τα καταβάλουν», είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Παπανάτσιου ανέφερε ότι γνωρίζει και η ίδια για τα προβλήματα που παρουσιάζονται με τις τράπεζες, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται όπως θα έπρεπε και σύμφωνα με τον νόμο, με αποτέλεσμα, όπως είπε, ενώ ο φορέας έχει ορίσει ακατάσχετο λογαριασμό για αυτές τις περιπτώσεις, ο δικαιούχος δεν μπορεί να πάρει τα οφειλόμενα χρήματα από το ΑΤΜ.

«Ο νόμος είναι σαφής. Οι τράπεζες είναι δεσμευμένες, και όταν πάει ο δικαιούχος στο γκισέ οφείλει να του δώσει τα χρήματα. Τα χρήματα αυτά δεν κατάσχονται όταν είναι ορισμένα από τον φορέα, απλά δεσμεύονται», επισήμανε.

Αφορμή ήταν η συζήτηση στις Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής της πρότασης νόμου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.