Βρούτσης: Ναι, υπήρξαν συντάξεις που δε μειώθηκαν!

Την παραδοχή ότι κατά τη διαδικασία προσαρμογής των συντάξεων έγιναν αδικίες έκανε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης. Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το χθεσινό ρεπορτάζ του news.gr, o κ. Βρούτσης δήλωσε ότι δεν εφαρμόστηκε για όλους ο νόμος 4051/12 κατά των οποίο προβλεπόταν μειώσεις κατά 12% στις συντάξεις των 1.300 ευρώ και άνω. Ενώ αιτιολόγησε την αδικία αυτή λέγοντας ότι το σύστημα δεν μπορούσε να εντοπίσει αυτούς που λάμβαναν δυο συντάξεις (κύριες και επικουρικές). Σε αυτούς η μείωση δεν έγινε και στην ερώτηση αν πλέον θα γίνουν αναδρομικά περικοπές του ενός χρόνου (ο νόμος είναι σε ισχύ από 1/1/2012), ο υπουργός είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει. Διαβεβαίωσε δε ότι η προσαρμογή του -12% στις συντάξεις είναι η τελευταία.

Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο υπουργός χαρακτήρισε το υπουργείο Εργασίας ως ένα από τα πιο κρίσιμα υπουργεία. “Οι αποφάσεις που πήραμε ήταν δύσκολες και επώδυνες αλλά ήταν και αναγκαίες κι επειδή είχαμε την αποφασιστικότητα να τις πάρουμε, δημιουργείται πλέον μια αισιοδοξία. Για πρώτη φορά μπορεί να ειπωθεί ότι διασφαλίστηκε η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος” δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης.

“Για πρώτη φορά γνωρίζουμε πόσες είναι οι συντάξεις και πόσοι οι συνταξιούχοι και το άλμα είναι ότι αυτό έγινε με ίδιες δυνάμεις χωρίς να δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ επιπλέον”, τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Μιλώντας γενικότερα για το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, ο κ. Βρούτσης δήλωσε πως “η κυβέρνηση έχει το στοιχείο της αποφασιστικότητας και θα ρίξει φως παντού” ενώ συμπλήρωσε ότι “στο υπουργείο Εργασίας θέλουμε το 2013 να είναι έτος νοικοκυρέματος. Θέλουμε να εξορθολογίσουμε, να εκκαθαρίσουμε και να μην υπάρχει ίχνος παραβατικότητας”.

Απάντηση του ΚΚΕ στις δηλώσεις Βρούτση

Λάβρο εμφανίζεται το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Αναλυτικά:

"Είναι μεγάλο θράσος, αυτοί που υπηρετούν τη ληστεία διαρκείας των ασφαλιστικών ταμείων από την πλουτοκρατία και το κράτος και έχουν αναδειχθεί σε σφαγείς συντάξεων και εργασιακών δικαιωμάτων, να εμφανίζονται ως εξυγιαντές των ασφαλιστικών ταμείων. Η αντιδραστικότητα της πολιτικής κυβέρνησης – Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκαλύπτεται πλήρως, καθώς καταδικάζει τους σημερινούς εργαζόμενους και ειδικά τους νέους να αναζητούν δουλειά ως τα βαθιά γεράματα για να εξασφαλίσουν όχι σύνταξη αλλά επίδομα εξαθλίωσης. Αντί για σταθερή εργασία με σύγχρονα δικαιώματα τους καταδικάζει στην ανεργία και στη δουλειά με μισθό πείνας χωρίς σταθερό ωράριο και ασφάλιση. Οι εργαζόμενοι και ειδικά οι νέοι είναι αδιανόητο να δεχτούν να ζήσουν σε αυτόν τον εφιάλτη. Πρέπει να αντιπαλέψουν την αντεργατική πολιτική και το εκμεταλλευτικό σύστημα που υπηρετεί".