Εξαιρείται από μνημονιακά μαχαίρια το ΚΕΑ: Τι αλλάζει στα επιδόματα

Πότε κόβονται φοροαπαλλαγές και επίδομα θέρμανσης

Με μια επιτυχία βγήκε η ελληνική πλευρά από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές: η διαπραγματευτική ομάδα του υπουργείου Εργασίας πέτυχε να ακυρωθεί ο όρος του Μνημονίου που προέβλεπε περικοπές ύψους 0,5% του ΑΕΠ μέσα από μαχαίρι στα προνοιακά επιδόματα.

Έτσι, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) μένει άθικτο από μνημονιακές περικοπές. Όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Θεανώ Φωτίου, η ελληνική πλευρά πέτυχε την εξαίρεση του ΚΕΑ από περικοπές τόσο για το 2017 όσο και για το 2018.

Ωστόσο, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντική αναδιάρθρωση των οικογενειακών επιδομάτων αλλά και των επιδομάτων αναπηρίας, με μηδενικό δημοσιονομικό όφελος ωστόσο, δηλαδή δεν θα πρέπει να γίνουν περικοπές για εξοικονόμηση κονδυλίων αλλά διαρθρωτικές αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2017.

Τέσσερα επιδόματα ενσωματώνονται μέχρι το τέλος του 2016 στο ΚΕΑ. Το συνολικό κόστος αυτών των επιδομάτων είναι 8 εκατ. ευρώ.

Στο ΚΕΑ ενσωματώνονται από την 1η Ιανουαρίου:

• Το επίδομα ένδειας.

• Το επίδομα απροστάτευτων παιδιών. Το επίδομα μεταφέρεται αυτοτελώς στο ΚΕΑ ως επιπλέον παροχή.

• Το επίδομα για τη σχολική διαρροή, που δινόταν προκειμένου οι γονείς να μην βγάζουν τα παιδιά τους από το σχολείο πριν τελειώσει η υποχρεωτική εκπαίδευση.

• Το επίδομα προς νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, που δινόταν μέσω ΟΑΕΔ σε 5.500 άνεργους δικαιούχους.

Μαχαίρι σε φοροαπαλλαγές και επίδομα θέρμανσης

Με βάση το πρόσφατο πόρισμα της Παγκόσμιας Τράπεζας, μέσα στο 2018 θα πρέπει να γίνουν περικοπές σε φοροαπαλλαγές, περικοπές σε φαρμακευτικές δαπάνες αλλά και μείωση του επιδόματος θέρμανσης. Οι περικοπές αυτές θα αγγίξουν τα 150-180 εκατ. ευρώ και θα εφαρμοστούν το 2018.