Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών και μείωση φόρου μεταβίβασης

Στα τέλη του 2013 ή στις αρχές του 2014 αναμένεται να εξετασθεί η μείωση των φόρων μεταβιβάσεων και γονικών παροχών από το υπουργείο Οικονομικών, κάτι που προϋποθέτει τη δημιουργία αυτόματου μηχανισμού αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών σε πανελλαδικό επίπεδο.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έχουν ξεπεράσει σήμερα σε πολλές περιπτώσεις τις εμπορικές αξίες. Οιαδήποτε δε αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα καθιστούσε σχεδόν απαγορευτικές τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη εξετάσει με την τρόικα αλλαγές στο Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων, υποστηρίζοντας πως η αύξηση των αντικειμενικών αξιών από το 2013 θα καθιστούσε τους συντελεστές 8% - 10% που εφαρμόζονται σήμερα ακόμη πιο απαγορευτικούς και θα οδηγούσε σε τέλμα την αγορά ακινήτων.

Για την λόγο αυτό τρόικα και κυβέρνηση είναι καταρχήν σε συνεννόηση ώστε η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών στα τέλη του 2013 ή στις αρχές του 2014 να συνοδευθεί από μείωση του φόρου μεταβίβασης (κοντά στο 5% σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες).

Την ώρα που η Ελλάδα επιβάλλει φόρο 10% στις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων ακινήτων (τα καινούρια υπάγονται σε ΦΠΑ 23%) στην Αυστρία επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 3,5%, στην Ιρλανδία ο συντελεστής κυμαίνεται από 1% ως 2%, στην Ιταλία ο φόρος κυμαίνεται μεταξύ 7% -10%, ενώ στη Βρετανία δεν φορολογούνται οι αγορές ακινήτων μέχρι το επίπεδο των 125.000 λιρών.

Σημειώνεται πως από το φόρο στη μεταβίβαση οικοδομών η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει για το 2013 έσοδα 155,3 εκατ. ευρώ, ενώ από το φόρο στη μεταβίβαση οικοπέδων και αγροκτημάτων αναμένονται το 2013 έσοδα 85 εκατ. ευρώ.