Απαιτούν φόρο από όσους πούλησαν ακίνητα πριν 10 χρόνια

Παρ’ ότι η διαδικασία είχε γίνει νόμιμα και είχε δηλωθεί κανονικά στην εφορία

Να πληρώσουν φόρο αναδρομικά καλούνται όσοι πούλησαν σπίτι ή άλλο ακίνητο, ακόμη και 10 χρόνια πριν καλούνται 2016 οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επιλέγονται για έλεγχο καταθέσεων από την εφορία. Και αυτό παρά το ότι οι πωλήσεις είχαν γίνει με βάση όλες τις νόμιμες διαδικασίες και είχαν δηλωθεί κανονικά στο Ε1 των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, πριν την επιβολή του μέτρου του φόρου υπεραξίας, τα συμβόλαια πώλησης των ακινήτων έγραφαν την αντικειμενική αξία, που όμως ήταν χαμηλότερη από την εμπορική αξία, στην οποία γινόταν η αγοραπωλησία του ακινήτου. Έτσι, όταν η ΔΟΥ ελέγχει την κατάθεση στην τράπεζα του επιπλέον ποσού από τον αγοραστή (το τίμημα δηλαδή πάνω από την αντικειμενική τιμή του συμβολαίου), το ποσό αυτό χαρακτηρίζεται από τους ελεγκτές ως «αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας», με επαχθείς συνέπειες για τον ελεγχόμενο.

Έτσι, όποιος ελέγχεται από τις οικονομικές αρχές κινδυνεύει να υποστεί αναδρομικό έλεγχο από το 2000 και μετά και να κληθεί να πληρώσει.

Στους ελέγχους, η εφορία δεν δέχεται ότι τα πχ 100.000 ευρώ ή 300.000 ευρώ που κατατέθηκαν στην τράπεζα και ξεπερνούν την αντικειμενική αξία που γράφτηκε στα συμβόλαια, είναι χρήματα από εκείνη την πώληση και τα αντιμετωπίζει ως «μαύρο χρήμα» από άλλες πηγές που δεν δηλώθηκαν.

Μάλιστα, οι εφοριακοί συστήνουν προς τους φορολογουμένους να σπεύσουν να καταθέσουν τώρα από μόνοι τους συμπληρωματική δήλωση μεταβίβασης και να πληρώσουν τον φόρο 3% του πωλητή που ισχύει σήμερα, επί της διαφοράς μεταξύ του παλαιού συμβολαίου και της τότε πραγματικής τιμής πώλησης, προκειμένου να γλιτώσουν φόρους 40% ή και έως 120% -με προσαυξήσεις και πρόστιμα- σαν να ήταν αδήλωτο εισόδημα.