Επαναφορά του φόρου υπεραξίας – Ακριβαίνουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Ακόμη ένα βάρος για τους ιδιοκτήτες από 1η Ιανουαρίου του 2017

Επαναφορά του λεγόμενου φόρου υπεραξίας θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου του 2017, κάνοντας πιο ακριβές τις μεταβιβάσεις ακινήτων και προσθέτοντας ακόμη ένα βάρος στους ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ναυτεμπορική, από 1/1/17 τίθενται και πάλι σε ισχύ οι διατάξεις για την επιβολή φόρου υπεραξίας. Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος υπεραξίας είχε ανασταλεί από τον Δεκέμβριο του 2014 και για δύο χρόνια (2015 και 2016), καθώς ο υπολογισμός και η επιβολή του φόρου αυτού στις αρχές του 2014 απέτυχε παταγωδώς καθώς οι διαδικασίες επιβολής του αποδείχτηκαν εξαιρετικά πολύπλοκες ενώ είχαν παγώσει και οι μεταβιβάσεις κτισμάτων, οικοπέδων και αγροτεμαχίων.

Ο νόμος που θα ενεργοποιηθεί εκ νέου προβλέπει πως ο φόρος υπεραξίας με συντελεστή 15% θα επιβάλλεται στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και στην τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου, ενώ ο αγοραστής οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Εφόσον ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πωλεί για πέντε τουλάχιστον έτη από τη στιγμή της απόκτησής του, η υπεραξία είναι αφορολόγητη μέχρι το ποσό των 25.000 ευρώ. Επίσης, όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν από το 1995 απαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας