“Φοροκεραμίδα” για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Την πρώτη δόση του... Χριστουγεννιάτικου δώρου τους από την εφορία παίρνουν αυτές τις μέρες 140.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι καλούνται μέσα σε τρεις μηνιαίες δόσεις να πληρώσουν το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2010.

Για πολλοστή φορά η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ανακοινώνει ότι αποστέλλονται τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 σε 140.000 ιδιοκτήτες. Ο ΦΑΠ 2010 επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητη περιουσία με αντικειμενική άξια άνω των 400.000 ευρώ.

Η εκκαθάριση του ΦΑΠ έχει γίνει ξεχωριστά για κάθε σύζυγο καθώς ο φόρος υπολογίζεται με βάση την ατομική ακίνητη περίουσία και το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά ότι θα εισπράξει περίπου 340 εκατ. ευρώ. Αν έχουν γίνει λάθη στον υπολογισμό του φόρου οι φορολογούμενοι θα μπορούν να μπουν στην ηλεκτρονική πύλη του taxisnet για να διορθώσουν την περιουσιακή τους κατάσταση (όπως αυτή αποτυπώνεται στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε9) και να ζητήσουν νέα εκκαθάριση του φόρου.

Ωστόσο αμέσως μετά τις γιορτές οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πάρουν ακόμη ένα... ραβασάκι. Αυτή τη φορά το ειδοποιητήριο θα πάρουν περίπου μισό εκατομμύριο φορολογούμενοι, δηλαδή 360.000 περισσότεροι καθώς το αφορολόγητο όριο είναι 200.000 ευρώ ενώ θα πληρώσουν και περισσότερα χρήματα αφού έχει γίνει πιο επαχθής η φορολογική κλίμακα.

Στις αρχές του 2013 πρόκειται να αποσταλούν και τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2011. Ο ΦΑΠ του 2011 αναμένεται να αποδώσει 600 εκατ. ευρώ στο υπουργείο οικονομικών καθώς θα πληρώσουν περισσότεροι πολίτες λόγω του χαμηλού αφορολόγητου, ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά και ο κατώτατος συντελεστής επιβολής του φόρου. Συγκεκριμένα το αφορολόγητο όριο είναι χαμηλότερο, στις 200.000 ευρώ ενώ ο συντελεστής αυξάνεται στο 0,2%.