Bloomberg: Η Ελλάδα βιώνει κρίση πετρελαίου

"Οι Έλληνες δεν έχουν λεφτά να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης" γράφει το πρακτορείο Bloomberg, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν οι κάτοικοι της Καστοριάς, στην ορεινή βόρεια Ελλάδα και λέει ότι η Ελλάδα βιώνει κρίση πετρελαίου. 

"Με μία οικονομία που έχει συρρικνωθεί επί πέντε χρόνια και ποσοστό ανεργίας ρεκόρ στο 25%, οι κάτοικοι της βόρειας Ελλάδας δεν μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους. Η Καστοριά δεν έχει λάβει κονδύλια από την κεντρική κυβέρνηση προκειμένου να θερμάνει σχολεία, και ο δήμαρχος δηλώνει πως θα κλείσει τα 53 αντί να εγκαταλείψει τα παιδιά να παγώσουν", αναφέρει το πρακτορείο.

Μάλιστα σημειώνει ότι φορτία ξυλείας καταφθάνουν από τη Βουλγαρία, καθώς οικογένειες αναζητούν εναλλακτικά καύσιμα για να ζεσταθούν.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης για κατοικίες στην Ελλάδα έφτασε στα 1.266 ευρώ ανά 1.000 λίτρα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012, αυξημένο κατά 48% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Το κόστος αγοράς της ίδιας ποσότητας πετρελαίου ανερχόταν στα 861 ευρώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την IEA, και στα 790 ευρώ στη Νέα Υόρκη, κατά τις πολιτειακές Αρχές.

"Περίμενα μία διαφορετική ζωή", δηλώνει ο 88χρονος Κώστας Τσίτσκος, ο οποίος έζησε και εργάστηκε επί πολλά χρόνια στη Νέα Υόρκη προτού επιστρέψει στην Ελλάδα. Πλέον, συγκατοικεί με τον γιο του σε ένα σπίτι δίχως θέρμανση, καθώς τα χρήματα που κερδίζουν δεν επαρκούν για την αγορά πετρελαίου, και ζεσταίνονται χάρη σε μία μικρή ηλεκτρική σόμπα, δίπλα στην οποία κοιμούνται.

"Δεν υπάρχει τίποτα που να με κάνει χαρούμενο. Απλώς ζω για να ζω", καταλήγει ο κ. Τσίτσκος.

Ο Νίκος Σερσεμης ανέφερε ότι πρέπει να πληρώσει 3.500 ευρώ για να θερμάνει το σπίτι του με το πετρέλαιο το χειμώνα. Αντ 'αυτού, αγόρασε 15 τόνους ξύλο για 1.500 ευρώ και μαζί με την οικογένειά του κοιμάται σε ένα δωμάτιο γύρω από την ξυλόσομπα.