Σε ισχύ το “Δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη”

Σε ισχύ τέθηκε η ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης, που επιτρέπει στους καταναλωτές να μην πληρώνουν για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες, που αγοράζουν, αν δεν τους δοθεί απόδειξη, καθώς η σχετική Αγορανομική Διάταξη δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει η εν λόγω Διάταξη, “κατά την πώληση προϊόντων και παροχή υπηρεσιών και υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, του Ποινικού Κώδικα και του ν. 2523/1997, ο καταναλωτής δεν υποχρεούται να καταβάλει το αντίτιμο εάν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο, όπως αυτό ορίζεται στις οικείες διατάξεις”.

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται ακόμα να αναρτούν σε εμφανές σημείο του καταστήματος πινακίδα στα ελληνικά και στα αγγλικά, που θα αναγράφει ότι ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει αν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο, δηλαδή απόδειξη ή τιμολόγιο. Το ίδιο κείμενο θα αναγράφεται και στους τιμοκαταλόγους εστιατορίων και άλλων καταστημάτων εστίασης και αναψυχής. Οι καταστηματάρχες οφείλουν να αναρτήσουν τις εν λόγω πινακίδες από τις 12 Ιανουαρίου και για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα ύψους 1.000 ευρώ.