Από 55,65 ευρώ το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Φτηνότερο είναι το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Η έρευνα αφορά 18 τυπικές κατηγορίες προϊόντων που περιλαμβάνονται στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι (π.χ. κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτα, γαλοπούλα, αρνί, κάστανα, αυγά, πατάτες, χαρτί περιτυλίγματος κ.ά.).

Όπως φαίνεται οι καταναλωτές πρέπει να κάνουν έρευνα καθώς το μέσο "χριστουγεννιάτικο καλάθι" εκτιμάται στα 78,32 ευρώ, ενώ ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα, κάνοντας πιο έξυπνες επιλογές, να αγοράσει τα ίδια προϊόντα μέχρι και στην ελάχιστη τιμή των 55,65 ευρώ. Έως και 41% φθηνότερα δηλαδή.

Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν:

1. Πρώτον ότι το τυπικό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι στα μεγάλα σουπερμάρκετ είναι σημαντικά φθηνότερο σε σχέση με το 2011 και

2. Δεύτερον ότι οι τιμές παρουσιάζουν σημαντική διακύμανση, δίνοντας στον καταναλωτή τη δυνατότητα να επιλέξει από ένα μεγάλο εύρος προϊόντων την τιμή που θέλει, βάση της ποιότητας που επιθυμεί.

Όσον αφορά τη σύγκριση με το 2011 το χριστουγεννιάτικο τραπέζι του 2012 εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο είναι φτηνότερο 8%. Σε αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται:
• Οι προσφορές για την προώθηση συγκεκριμένων αγαθών.
• Οι προσφορές με την μορφή δωροεπιταγών.

Αν ληφθεί και αυτό το γεγονός υπ' όψιν, τότε η πραγματική μείωση των τιμών υπολογίζεται ότι είναι ακόμα μεγαλύτερη, και ξεπερνάει το 10%. Αθροιστικά στην διετία η μείωση σε σχέση με τα Χριστούγεννα του 2010 είναι 12,5%.

Η μείωση αυτή οφείλεται στο ότι 14 από τις 18 υποκατηγορίες που εξετάστηκαν (78%) παρουσίασαν πτώση και επίσης στη σημαντική ποσοστιαία υποχώρηση τιμών που παρουσίασαν συγκεκριμένες κατηγορίες εποχιακών προϊόντων όπως είναι η γαλοπούλα (μείωση 26%) και τα χριστουγεννιάτικα γλυκά, π.χ. μελομακάρονα (μείωση 11%).