Πώς τα φέσια του Δημοσίου βαραίνουν τους καταναλωτές της ΕΥΔΑΠ

Τα δημοσιεύματα, τα οποία μιλούν για αύξηση των τιμών στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ, δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες ημέρες. Η Ομοσπονδία των εργαζομένων υποστηρίζει ότι τα χρέη προς την εταιρεία αγγίζουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Αποκλείεται εκτός από περίπτωση ανομβρίας

Με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος των πολιτών αδυνατεί να πληρώσει με συνέπεια τις οφειλές του προς τις επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας, το news.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της εταιρείας Στέλιο Σταυρίδη. “Δεν υπάρχει κανένας λόγος για αυξήσεις, εφόσον η ΕΥΔΑΠ συνεχίζει να στέκεται στα πόδια της. Υπάρχει λόγος μόνο για μειώσεις. Η μόνη περίπτωση να συμβεί το αντίθετο, είναι να υπάρξει έντονη ανομβρία”, υποστηρίζει χαρακτιριστικά ο κύριος Σταυρίδης, βάζοντας τέλος στα οποιαδήποτε σενάρια βγήκαν στη δημοσιότητα.

Τα στοιχεία τα οποία φέρνει στο φως της δημοσιότητας το news.gr είναι ενδεικτικά:

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, το συνολικό ποσό των οφειλών, δημοσίων φορέων προς την ΕΥΔΑΠ αγγίζει τα 59.996.000. Από αυτά τα 33.000.000 αφορούν την κατανάλωση νερού, ενώ τα υπόλοιπα 26.000.000 αφορούν τις προσαυξήσεις. Το αξιοπρόσεκτο σε ότι αφορά τις οφειλές προς την εταιρεία είναι ότι οι ιδιώτες πελάτες – νοικοκυριά και επιχειρήσεις – οφείλουν επίσης 17.000.000 ευρώ, ποσό που φαντάζει μηδαμινό μπροστά στις οφειλές του Δημοσίου.

Ο κύριος Σταυρίδης, αναφέρει ότι το ποσό των οφειλών από αναπτυξιακά προγράμματα – επέκταση δικτύων, αποχετεύσεις – του δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ, ανέρχεται στον διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό των 520.000.000 ευρώ. “Οι οφειλές αυτές στοιβάζονται στο λογιστήριο της εταιρείας από το 2000. Πρόκειται για χρήματα τα οποία προήλθαν από επιδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εταιρεία έχει πληρώσει ήδη για την εκπλήρωση των συγκεκριμένων προγραμμάτων, αλλά δεν εισέπραξε ποτέ τα χρήματα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις”.

Όπως υποστηρίζει ο κύριος Σταυρινίδης, η εταιρεία θα κόβει το ρεύμα ακόμα και σε υπουργεία αν χρειαστεί, σε μία προσπάθεια προάσπισης των συμφερόντων της ΕΥΔΑΠ. “Ήδη έχουν συγκεντρωθεί τα στοιχεία των οφειλετών και έχει συσταθεί υπηρεσία πιστωτικού ελέγχου και εισπράξεων, η οποία φροντίζει κατ' αποκλειστικότητα το θέμα”, αναφέρει ο πρόεδρος της εταιρείας.

Τι απαντάει ο Δήμος Μεγαρέων

Σε επικοινωνία με τον Δήμαρχο Μεγαρέων, Γιάννη Μαρινάκη ο τοπικός άρχοντας διαψεύδει τα όσα προέρχονται – σε σχέση με τις οφειλές – από την πλευρά της Εταιρείας Ύδρευσης. "Από τις 9 Mαρτίου του 2012 έχει υπογραφεί προσύμφωνο για την τακτοποίηση των οφειλών προς την εταιρεία. Το σύνολο των οφειλών είναι στα 19.000.000 ευρώ”, αναφέρει ο κύριος Μαρινάκης.

Επίσης σύμφωνα με τον δήμαρχο Μεγαρέων έχει προβλεφθεί μία διαδικασία με βάση το συγκεκριμένο προσύμφωνο, καθώς έχει προβλεφθεί να μειωθεί ακόμα περισσότερο η οφειλή με δεδομένο ότι η τιμολόγηση του νερού από το 1999 έως το 2007, γινόταν με τιμολόγιο κρουνού, ενώ θα έπρεπε να εφαρμόζεται το τιμολόγιο που αφορά τις ενίσχυσεις δικτύων ΟΤΑ. “Με βάση το τη συμφωνία με την ΕΥΔΑΠ θα υπάρξει επιπλέον μείωση στα 19.000.000, η οποία υπογίζεται από την πλευρά του Δήμου στα 5.000.000 ευρώ”, επισημαίνει ο κύριος Μαρινάκης.

“Βάσει του προσυμφώνου αυτού θα έπρεπε να περάσει διάστημα ενός έτους, μέσα στο οποίο η ΕΥΔΑΠ, θα έπρεπε να είχε κάνει όλες τις ενέργειες για να αναλάβει τη διαχείριση του δικτύου. Ουδέποτε εμφανίστηκε κανείς. Η απόκλιση υπάρχει. Ζήτησα συνάντηση με τον κύριο Σταυρίδη και ουδέποτε δέχτηκε να με δει”, συνεχίζει.

Όπως λέει ο δήμαρχος Μεγαρέων το ποσό που δίνει στη δημοσιότητα η ΕΥΔΑΠ, περιλαμβάνει τους τόκους και τα τοκοχρεωλύσια, από τα οποία απαλάσσεται ο δήμος βάσει υπογραφέντος προσυμφώνου. “Προσπαθεί η νέα διοίκηση να παραβλέψει το προσύμφωνο που έχουμε υπογράψει”, αναφέρει σε απάντηση των όσων δημοσιεύτηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα.