Ποιες τιμές αυξάνονται την ώρα που ο πληθωρισμός πέφτει

Στο 1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο, ωστόσο οι τιμές σε σειρά βασικών καταναλωτικών αγαθών εμφανίζουν αυξητικές τάσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή μέσα σε ένα χρόνο οι τιμές στα κρέατα αυξήθηκαν κατά 1,6%, στα ψάρια κατά 1,4%, στα αυγά κατά 1,4%, στις πατάτες 12,3%, στα είδη ένδυσης και υπόδησης 2,4%, το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 16,3% και το πετρέλαιο θέρμανσης 39,4%.

Την ίδια στιγμή καταγράφηκαν και μειώσεις σε σειρά προιόντων όπως τα δημητριακά κατά 1%, τα λαχανικά κατά 11,9%, τα ενοίκια κατοικιών κατά 3,6%, τα έπιπλα και οι οικιακές συσκευές κατά 4,5% και τα φάρμακα κατά 15,4%.

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, κατά 0,5% τ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου του 2012, προήλθε κυρίως:
1. Από τις μειώσεις των δεικτών:
α) Κατά 0,2% της ομάδας '' Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά '', λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα λαχανικά νωπά και ψάρια νωπά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στις πατάτες νωπές.
β) Κατά 0,6% της ομάδας '' Στέγαση '', λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των ενοικίων κατοικιών και του πετρελαίου
θέρμανσης.
γ) Κατά 1,5% της ομάδας '' Υγεία '', λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των φαρμάκων.
δ) Κατά 1,9% της ομάδας '' Μεταφορές '', λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη) και των τιμών των αυτοκινήτων.
ε) Κατά 0,2% της ομάδας '' Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια'', λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των ξενοδοχείων.
2. Από την αύξηση του δείκτη:
Κατά 0,7% της ομάδας '' Ένδυση και υπόδηση '' λόγω αύξησης στις τιμές των ρούχων και των παπουτσιών.