Αλλαγές στην είσπραξη των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών

Η αύξηση των εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές σε μια περίοδο που η ανεργία διαμορφώνεται στο 26% -και εκτιμάται ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα αγγίξει το 30% - αποτελεί μεγάλο αγκάθι για τον προϋπολογισμό και βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδιασμού της Κυβέρνησης και της τρόικας.

Η Κυβέρνηση αναμένει ότι το 2012 το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων θα αυξηθεί σε 2,2 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με έλλειμμα ύψους 1,4 δισ. ευρώ το 2011. Το 2011, η κρατική επιχορήγηση των ταμείων συντάξεων ανήλθε σε 14 δισ. ευρώ και των ταμείων ανεργίας σε 850 εκατ. ευρώ, ενώ σε αντίστοιχα επίπεδα θα ανέλθει και φέτος.

Σε συνεργασία με την τρόικα το υπουργείο Εργασίας έχει δρομολογήσει ένα νέο σχέδιο δράσης για τον τρόπο είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών με στόχο τον εκσυγχρονισμό του εισπρακτικού μηχανισμού και την αύξηση των εσόδων από εισφορές.

Πρώτο βήμα στην αναδιάρθρωση αυτή θα είναι η ενοποίηση της είσπραξης των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών των μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων υπό μια ενιαία διοικητική αρχή, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του α' εξαμήνου του 2013.

Στην πλευρά των εσόδων αναμένεται και σημαντική ενίσχυση των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών λόγω της δρομολογούμενης εναρμόνισης του ανώτατου ορίου των αποδοχών προς υπολογισμό ασφαλιστικών εισφορών για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, έτσι ώστε να υπάρχει ίδια αντιμετώπιση όλων των κατηγοριών ασφαλισμένων.

Πάντως, όπως αναγνωρίζουν και οι διοικήσεις των ταμείων οι παρεμβάσεις αυτές δεν αναμένεται να καλύψουν παρά ένα μικρό μέρος των ελλειμμάτων των ταμείων τη διετία 2013 –2014. Καθώς η τρόικα δεν συζητά καν την αύξηση των επιχορηγήσεων των ταμείων την οποία περικόπτει σημαντικά την επόμενη τριετία το μόνο μέτωπο για να προκύψουν εξοικονομήσεις είναι οι μειώσεις συντάξεων.