Ηλικία και χρόνος ασφάλισης: Μαχαίρι σε 2,6 εκατ. συνταξιούχους

Το όριο ηλικίας (για το οποίο θα υπάρξει ρήτρα) και ο χρόνος ασφάλισης θα καθορίσει το μαχαίρι στις αποδοχές τους που θα δουν περίπου 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι με βάση το νέο σχέδιο συνταξιοδοτικού που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, οι περικοπές που βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας από την Αναλογιστική Αρχή κυμαίνονται από 3% έως 10% με 12%. Τα ποσοστά αναμένεται να αλλάξουν αναλόγως αν οι μειώσεις θα ξεκινήσουν από το όριο των 50 ή των 55 ετών.

Ποιοι εξαιρούνται των μειώσεων στις συντάξεις

Για την ώρα, κανένας συνταξιούχος δεν φαίνεται να διαφεύγει της μείωσης. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο εξαιρέσεων που θα εξαρτηθεί από το αν ο λογαριασμός των περικοπών που φτάνει στο 1,8 δισ. ευρώ για το 2016 και τα επόμενα έτη βγαίνει με μεσοσταθμικές μειώσεις το πολύ ως 10% αν επιλεγούν και τα ποσά από τα 600 ευρώ και πάνω ή αν η κυβέρνηση θελήσει να εξαιρέσει τις συντάξεις των 600 ευρώ επιβάλλοντας το νέο επανυπολογισμό και εν τέλει τις νέες περικοπές σε όσους παίρνουν από 1.000 ευρώ και πάνω.

Στη δεύτερη περίπτωση θα επηρεαστούν οι συνταξιούχοι που ήδη έχουν δει μειώσεις αποδοχών με τα προηγούμενα δυο μνημόνια.

Στο στόχαστρο μπαίνουν πάντως όσοι έχουν λάβει σύνταξη με λίγα έτη ασφάλισης και λόγω της προνοιακής στήριξης που τους παρείχε το κράτος, καταλήγουν με σύνταξη που δεν αντιστοιχεί στις εισφορές που κατέβαλαν.