Το πόρισμα που φέρνει μειώσεις από 10 έως 12% στις συντάξεις

Ανατρεπτικές είναι οι αλλαγές που φέρνουν οι τελικές εισηγήσεις της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με το πόρισμα, το οποίο φέρνει σήμερα στο φως το «Εθνος» γίνεται πρόταση για ενιαίο τρόπο υπολογισμού σύνταξης παλαιών και νέων ασφαλισμένων, ανακαθορισμό των συντάξεων που έχουν ήδη εκδοθεί και συγχώνευση Ταμείων σε έναν ή το πολύ τρεις φορείς.

Πρόκειται για προτάσεις στη βάση του νόμου Σιούφα του 1992, επανυπολογισμό από την αρχή των συντάξεων που έχουν ήδη εκδοθεί με αναφορές σε αυτόν τον ενιαίο τρόπο, συγχώνευση όλων των Ταμείων σε έναν ή το πολύ τρεις φορείς και εντελώς νέο σύστημα με «ατομικές μερίδες» και υπολογισμό σύνταξης με βάση το προσδόκιμο ζωής για τις νέες γενιές.

Εκτός από το κυρίαρχο σενάριο, στο τελικό σχέδιο αναμένεται να καταγράφονται και οι διαφορετικές απόψεις, τις οποίες έχουν διατυπώσει μέλη της 12μελούς Επιτροπής Σοφών.

Από τον επανακαθορισμό των συντάξεων που ήδη καταβάλλονται με αναφορά στο νέο ενιαίο τρόπο υπολογισμού κύριας και επικουρικής χαμένοι θα είναι οι ασφαλισμένοι πριν από το 1993.

Στο ΙΚΑ δεν αναμένονται αλλαγές, ενώ οι ασφαλισμένοι των άλλων ταμείων, όπως ελεύθεροι επαγγελματίες, ΔΕΚΟ, τράπεζες και δημόσιο, θα μπορούσαν να υποστούν μειώσεις της τάξεως του 10 έως 12%.