Πώς μεταβιβάζονται ακίνητα με αυθαιρεσίες

Του Παναγιώτη Ευθυμιάδη

Στη λογική "πληρώνεις και μεταβιβάζεις" κινήθηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος δίνοντας λύση στις μεταβιβάσεις ακινήτων με αυθαιρεσίες.

Σύμφωνα με την σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα της κυβέρνησης οι πολίτες μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε συναλλαγή πάνω στο ακίνητο τους  αρκεί να έχουν πληρώσει το 30% του προστίμου.

Έτσι ένα ακίνητο που έχει ενταχθεί στο νόμο με μια μικρή παρανομία, όπως ένας ημιυπαίθριος θα μπορεί να πουληθεί αρκεί να έχει πληρωθεί το  30% του συνολικού ποσού προστίμου έως 31/01/2013.

Διευκρινίζεται ότι με την παρέλευση της υποχρεωτικής περιόδου καταβολής του προστίμου ενός κτίσματος για το οποίο έχει πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική υποβολή, όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις, θα καθίσταται αυτοδικαίως αυθαίρετο. Δηλαδή όσοι δεν πληρώσουν έως 31 Ιανουαρίου του 2013.

Στην περίπτωση αυτή, το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ εκδίδει ειδική έκθεση που περιλαμβάνει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία περιγραφής της αυθαίρετης κατασκευής με βάση τα οποία η αρμόδια υπηρεσία δόμησης υπολογίζει τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης και τα βεβαιώνει στην αρμόδια ΔΟΥ.

Ταυτόχρονα παρέχεται έκπτωση 10% επί του συνολικού ποσού του προστίμου, ακόμη και αν καταβληθεί το 30% της οφειλής, η οποία κατανέμεται αυτομάτως από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ.

Με τις νέες διατάξεις προβλέπεται ότι για την αποπεράτωση αυθαίρετων κατασκευών, αρκεί να έχει εξοφληθεί το 30% του προστίμου έως τις 31/1/2013. Επιπλέον για τη λήψη άδειας εγκατάστασης, λειτουργίας ή για την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης για την άσκηση μεταποιητικών ή συναφών δραστηριοτήτων, που έχουν υπαχθεί στο νόμο για τα αυθαίρετα, απαιτείται αντί της οικοδομικής άδειας, η βεβαίωση περαίωσης ή η βεβαίωση εξόφλησης ποσοστού 30% του συνολικού ποσού προστίμου έως 31/01/2013 από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ.

Με τις διατάξεις, αφενός αποδεσμεύονται όλες οι διαδικασίες σύναψης οιασδήποτε δικαιοπραξίας ακινήτου (βεβαιώσεις μηχανικού, περαίωση, κτλ) από την ολοσχερή εξόφληση του προστίμου και αφετέρου θα επιτρέπονται, χωρίς να είναι απαιτητή, η πλήρης εξόφληση του ενιαίου ειδικού προστίμου, πράξεις δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου όπως:
-Η μεταβίβαση ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος,
-Η έκδοση ή αναθεώρηση οικοδομικής άδειας,
-Η εκτέλεση εργασιών αποπεράτωσης,
-Η έκδοση βεβαίωσης εξόφλησης ποσοστού 30% του συνολικού ποσού προστίμου έως 31/01/2013, από το πληροφοριακό σύστημα του Τ.Ε.Ε.

Με τον τρόπο αυτό, επιχειρείται η τόνωση της δυναμικής εντάξεων στο νόμο και η ενίσχυση της κινητικότητας των διοικητικών πράξεων, κυρίως στους τομείς του τουρισμού, της οικοδομής και των εμπορικών χρήσεων.
Επίσης, με τις υπό ψήφιση ρυθμίσεις παρατείνεται η καταβολή όλων των δόσεων καταβολής του ειδικού προστίμου πράξεων υπαγωγής στο  Ν.3843/2010 έως  31.01.2013.