Συντάξεις: Ποιοι κινδυνεύουν με κούρεμα από 6 έως και 10%

Μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες αναμένονται κρίσιμες αποφάσεις για το ασφαλιστικό και κυρίως για τις συντάξεις. Αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον όχι απλά για εκατομμύρια συνταξιούχων αλλά και για την ίδια την κυβέρνηση αφού αν περάσουν τα μέτρα με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, θα είναι το μεγάλο crash test της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση έχει προθεσμία ενός μήνα (από τις μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα) για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Όπως ορίζει το νέο Μνημόνιο οι αλλαγές πρέπει να έχουν γίνει νόμοι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το aftodioikisi.gr, οι περικοπές πιθανόν να αγγίξουν τα 4 δισ. ευρώ.

Βάσει μνημονιακών δεσμεύσεων, η κυβέρνηση πρέπει να περικόψει μέχρι το τέλος του 2015 τη συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1,5%, κάτι που ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ. Για το 2016, η περικοπή των συνταξιοδοτικών δαπανών πρέπει να είναι 5,8%, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ. Για το 2017, οι περικοπές αγγίζουν το 5,4% της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Ο νέος υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος έχει διευκρινίσει ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές, όπως τις προηγούμενες φορές. Ενώ έχει προαναγγείλει και συνολική αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού προκειμένου να καταστεί βιώσιμο και έτσι να αποφευχθούν ορισμένες επεμβάσεις - φωτιά του νέου μνημονίου.

Ο νέος υπουργός Εργασίας πάντως έχει διαψεύσει κάθε σενάριο για περικοπή 11% στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Ωστόσο παραμένει υποχρέωση της κυβέρνησης να περικόψει 2,25 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2016 αλλά και τα ισοδύναμα μέτρα που φέρνει η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων λόγω μνημονίου. Τα ισοδύναμα για την απόφαση του ΣτΕ αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ.

Έτσι για τα 2,25 δισ. του νέου μνημονίου αναμένεται μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 6% για τις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το οικονομικό ρεπορτάζ, η κυβέρνηση σχεδιάζει δυο "κλίμακες" περικοπών για συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ και για συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ. Αν προστεθούν και τα ισοδύναμα που φέρνει η απόφαση του ΣτΕ, το μαχαίρι μπορεί να φτάσει ακόμη και το 10%, ειδικά για τις συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ.

Πρόσθετες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό προμηνύει και το πάγωμα στα φετινά επίπεδα της κρατικής χρηματοδότησης των Tαμείων έως το 2021 σε συνδυασμό με τα διευρυνόμενα ελλείμματα της κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", αυτό σημαίνει ότι αν δεν αυξηθούν τα έσοδα από τις εισφορές θα χρειαστεί να γίνει οριζόντια μείωση 8% σε όλες τις καταβαλλόμενες συντάξεις.

Παρακαλούμε περιμένετε ...