Οι αλλαγές που φέρνουν στην τσέπη μας τα φορολογικά μέτρα

Βαρύς έρχεται ο λογαριασμός του φθινοπώρου για εκατομμύρια εργαζόμενους, συνταξιούχους, αγρότες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες που καλούνται να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας. Τα ραβασάκια της εφορίας θα πέσουν «βροχή» ενώ παράλληλα εκατομμύρια φορολογούμενοι θα αντιμετωπίσουν και τη μείωση του πραγματικού εισοδήματός τους που φέρνουν οι αυξήσεις στον ΦΠΑ και οι περικοπές σε συντάξεις, ΕΚΑΣ και προνοιακά επιδόματα.

Παράλληλα με τα εκκαθαριστικά της εφορίας με τον αμετάβλητο ΕΝΦΙΑ και τις φορολογικές δηλώσεις, το φθινόπωρο έρχεται αύξηση του φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα από ενοίκια στο 15% από 11% και στο 35% από 33%, ανάλογα με το συνολικό εισόδημα, όπως σημειώνει το «Βήμα της Κυριακής». Η κυβέρνηση δεσμεύεται έως τον Οκτώβριο να καταργήσει τις φοροαπαλλαγές και να ενσωματώσει την Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για τις δηλώσεις του 2016.

Το χειμώνα μειώνεται στο μισό και το κονδύλι του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

Παράλληλα αυξάνεται η προκαταβολή φόρου στο 75% το 2015 και στο 100% το 2016 για τους ελεύθερους επαγγελματίες και από το 80% στο 100% για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι πρώτες μειώσεις θα φανούν και στις συντάξεις του Σεπτεμβρίου. Προέρχονται από την αύξηση της παρακράτησης στις κύριες συντάξεις του ΙΚΑ από 4% σε 6%.

Το μαχαίρι θα μπει βαθιά και στα προνοιακά επιδόματα καθώς οι περικοπές φτάνουν τα 900 εκατ. ευρώ.

Το φθινόπωρο θα δρομολογηθεί η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ και η εναρμόνιση των κανόνων για τις συντάξεις του ΟΓΑ με αυτά που ισχύουν στα άλλα Ταμεία. 

Η κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τους αγρότες φέρνει σταδιακή αύξηση του φόρου από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017. Περίπου 620.000 αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν διπλάσια προκαταβολή φόρου από το 27,5% στο 55% ενώ παράλληλα αναμένεται να πληρώσουν τριπλάσιο φόρο για το αγροτικό πετρέλαιο και τριπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΓΑ, στα 180 ευρώ το μήνα.