Συζητήσεις για ενιαίο ΦΠΑ με συντελεστή… 18%

Στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς έχουν πέσει τόσο τα εργασιακά και το Ασφαλιστικό όσο και η φορολογία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των συζητήσεων περιλαμβάνεται η καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή 16% στον ΦΠΑ που θα επιβάλλεται σχεδόν σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες.

Η ελληνική πλευρά φαίνεται πως "έδωσε" όπως ήταν η απαίτηση του ΔΝΤ τον ΦΠΑ. Με την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή από 16% ως και 18% η φορολόγηση κάποιων προϊόντων αναμένεται να μειωθεί, ωστόσο θα υπάρξει αύξηση σε άλλα.

Όλα δείχνουν ότι θα αυξηθεί και ο κατώτατος συντελεστής ΦΠΑ από το 6,5 στο 8%.

Έτσι θα υπάρξει αύξηση περίπου 2,65% σε υπηρεσίες και προϊόντα όπως οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σε τρόφιμα, την εστίαση, ενώ θα υπάρξουν μειώσεις σε ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη. Η μείωση θα είναι άνω του 5%.

Οι πληροφορίες λένε ότι οι θεσμοί αντιπροτείνουν βασικό ΦΠΑ 19%-21%.

-Ένδυση - υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, έπιπλα - είδη οικιακής χρήσης, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μεταφορές, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα κ.α. εντάσσονται σήμερα στον ανώτατο συντελεστή 23% και θα μειωθούν στο 16%.

-Στο χαμηλό συντελεστή 13% ο οποίος θα ανέλθει σύμφωνα με τα σενάρια στο 16% εντάσσεται η εστίαση.

-Φάρμακα, διαμονή σε ξενοδοχεία, εφημερίδες και περιοδικά εντάσσονται στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6,5%. Τουλάχιστον για τα φάρμακα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διατηρηθούν στο χαμηλό συντελεστή.

Παραμένει μέχρι νεοτέρας ο ΕΝΦΙΑ

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ζαν Κ. Γιούνκερ είναι ξεκάθαρο ότι έρχονται παρεμβάσεις σε:

-Εργασιακά. Το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων μπαίνει ξεκάθαρα στη διαπραγμάτευση. Οι δανειστές ζητούν απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, ενώ η κυβέρνηση έχει έτοιμο νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό. Πηγές από την κυβέρνηση λένε ότι η διαπραγμάτευση θα έχει ως στόχο να υπάρξει ένα σύγχρονο σύστημα για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και σε καμία περίπτωση εργασιακό τύπου Βουλγαρίας.

-Ασφαλιστικό. Οι πρόωρες συντάξεις φαίνεται ότι είναι το πρώτο σημείο επαφής Αθήνας - δανειστών. Ωστόσο η βεντάλια της ατζέντας ανοίγει για παρεμβάσεις στις υψηλές επικουρικές.

-Φορολογία. Η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ στο 16% είναι στα σημεία της σύγκλισης που ξεκλείδωσαν το δρόμο προς τη συμφωνία. Όλα δείχνουν ότι μένει ως έχει ο φόρος στα ακίνητα. Μένει δηλαδή ως έχει ο ΕΝΦΙΑ και ίσως υπάρξει κάποια μείωση μέσω των αντικειμενικών αξιών η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί ως τα τέλη του Ιουνίου.